Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Можливості нормальних алгоритфів



Доведено, що відносно виконуваних перетворень, нормальні алгорифми збігаються з іншими класами алгорифмів, введених для уточнення інтуїтивного поняття алгоритма, наприклад, змашинами Тюринга.

Аналог тези Чорча для нормальних алгорифмів є наступний принцип нормалізації А. А. Маркова: будь який алгорифм в алфавіті A достатньо еквівалентний відносно A деякому нормальному алгорифма над A.

Визначення алгорифмів у нормальному вигляді дуже схоже на числення, і це є дуже корисним у випадках, коли поняття числення в досліджуваному розділі математики або кібернетикишироко застосовують, як, приміром, в математичній логіці або в математичній лінгвістиці.

Використовуючи поняття нормального алгорифма, Марков та інші дослідники довели нерозв'язність цілого набору алгоритмічних проблем.


34. Питання розв’язуваності алгоритмічних проблем. Алгоритмічно нерозв’язні проблеми.

Складність алгоритму — це величина, яка характеризує довжину опису алгоритму. А для оцінки складності обчислень, що виконуються в даному алгоритмі, використовується так звана сигналізуюча функція.
Під алгоритмічною розв’язністю масової проблеми розуміють можливість побудови алгоритму розв’язку всіх задач даного класу.
Існують класи задач, для розв’язання яких не існує одного універсального способу. Це алгоритмічно нерозв’язувані проблеми. Це не означає, що неможливо розв’язати окремі задачі даного класу. В кожному окремому випадку суттєво використовуються особливості вхідних даних, тобто порушується властивість масовості алгоритму. Для визначення алгоритмічного розв’язку якогось класу задач необхідно або побудувати алгоритм розв’язку, або довести неможливість побудови такого алгоритму, тобто довести, що проблема є алгоритмічно нерозв’язуваною.
Наприклад, алгоритмічно розв’язна проблема — доведення тотожностей в алгебрі (відомі правила перетворення алгебраїчних виразів), у той самий час розв’язання диференційних рівнянь — проблема алгоритмічно нерозв’язна. Є проблеми, про які невідомо, чи є вони алгоритмічно розв’язні чи нерозв’язні. Це свідчить про те, що на даний час вчені не в змозі побудувати алгоритм або довести неможливість його побудови, бо то є задачі одного рівня складності.






Дата публикования: 2015-03-26; Прочитано: 567 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...