Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Способи керування



- безпосереднє (пряме) керування, коли встановлення з’єднання відбувається по кожній цифрі номера і які поступають безпосередньо в керуючий пристрій;

- система з непрямим керуванням. Вся інформація про потрібне з’єднання поступає і запам’ятовується в загальному пристрої, що наз. регістром. Потім, після того, як вся інформація чи частина її, що дозволяє розпочати встановлення з’єднання, накопичена, регістр починає встановлювати з’єднувальний тракт, передаючи відповідні команди керуючим приладам.

Розглянемо принципи побудови систем АТС, у яких ці дві задачі вирішуються із застосуванням різних способів керування та способіввстановлення з’єднання.

В АТС з безпосереднім керуванням (рис.1а) інформація про номер викликаємої АЛ приймається безпосередньо управляючимм комплектом.

Так, в АТС для системи управляючий комплект (УК) приладу ГШ приймає інформацію, наприклад, про цифру сотень, а УК ЛШ-інформацію про цифри десятків та одиниць.

       
   
 
 


ПШ ГШ ЛШ

               
   
       
 


„С”

„ДО”

Рис.1а

В АТС з регістровим керуванням (рис.1б) абонентська інформація спочатку надходить до регістра. Регістр запам’ятовує усі цифри набраного номеру, після чого послідовно передає до управляючих комплектів ступенів шукання інформацію, необхідну для встановлення з’єднання на даній ступені.

       
   
 
 


ПШ ГШ ЛШ

                   
   
       
 
   
 


РШ „С”

„СДО”

Регістр
„ДО”

     
 
 
 


Рис.1б

До з’єднувального тракту регістр підключається лише на час прийому цифр абонентського номеру та встановлення з’єднання. Тому кількість регістрів менше, ніж з’єднувальних пристроїв (ШК), що залишаються зайнятими на весь час розмови. Для з’єднання порівняльно малої кількості регістрів з великою кількістю ШК використовується спеціальна ступінь регістрового шукання.

В АТС з прямим способом встановлення з’єднання застосовуються індивідуальні управляючі комплекти, кожний з яких жорстко (безпосередньо) пов’язаний із входом КБ і є зайнятим не лише на час встановлення з’єднання, але й на час розмови. У таких АТС ПК можуть об’єднуватися в єдиний пристрій зі шнуровими приладами. При прямому способі використовуються індивідуальні ПК, кожний з яких жорстко закріплений за певним трактом. При цьому пристрої керування виявляються зайнятими не тільки під час встановлення з’єднання, але і під час розмови. Перевагою цього способу є простота схем ПК і висока живучість комутаційного пристрою, оскільки пошкодження ПК виводить з ладу тільки один вхід. Недолік – неекономічність, корисне використання ПК низьке, всього 8-10% часу. Прямий спосіб використовується в АТСДК.

В АТС з обхідним способом встановлення з’єднання (рис.1в) управляючі комплекти є загальними і винесені з розмовного тракту.

       
   
 
 


ПШ ГШ ЛШ

           
     


ПК
ПК
ПК

Рис.1в

Вони короткочасно з’єднуються із входами та виходами КБ та використвуються лише під час встановлення з’єднання. Один і той же ПК почергово керує встановленням будь-яких з’єднань в межах КБ або ступенів шукання, а іноді в межах всієї станції. При обхідному способі пошук з’єднувальних шляхів виконується ПК в обхід комутаційного пристрою. Тому, при такому способі ПК займається лише на час встановлення з’єднання. Перевага цього способу – високе використання і економічність. Недолік – складність ПК.

Обхідний спосіб встановлення з’єднання широко використовується в АТСК, АТСКЕ, АТСЕ, в яких застосовуються загальні ПК. У АТСК, АТСК-У використовуються ПК, які побудовані на регістрах і маркерах

Розрізняють два способи програмного керування:

- керування за замонтованою програмою, як в АТСК, АТСК-У. В цьому випадку функціонування АТС визначається жорсткими функціональними зв’язками усередині блоків і між блоками ПК, виконаними у вигляді монтажу. Недолік – складність зміни програми обслуговування необхідністю перемонтажу обладнання;

- керування за записаною програмою, яке використовується в АТСКЕ і АТСЕ. У цьому випадку програма функціонування систем комутації, яка є набором команд і визначає порядок обслуговування викликів, вводиться в запам’ятовуючий пристрій ПК і зберігається в ньому. При необхідності програма (або її частина) легко може бути замінена шляхом перезапису програми в запам’ятовуючому пристрої.

В якості ПК із записаною програмою керування використовуються електронні керуючі комплекси (ЕКК). Перевагами використання ЕКК в якості ПК є:

1) Можливість створення універсального ПК для комутаційних систем різного призначення АМТМ, МТМ, ТМ САР, відмінного тільки програмою роботи;

2) Гнучкість в експлуатації, яка забезпечується шляхом зміни програм, легкою пристосованістю до різних структур побудови телефонних мереж;

3) Надання абонентам великої кількості додаткових видів обслуговування (ДВО) програмними засобами;

4) Організація програмними засобами технічної експлуатації, при цьому створюється можливість централізації технічної експлуатації на мережі;

5) Автоматизація збору статистичних даних про трафік, надійність роботи обладнання та ін.;

6) Можливість організації автоматизованої системи керування мережею зв’язку шляхом забезпечення взаємодії ЕКК різних комутаційних систем мережі.

Разом з великими перевагами програмного керування, високий ступінь централізації ПК призводить до необхідності вживання заходів по забезпеченню надійності роботи ПК шляхом застосування високонадійних елементів і резервування, що призводить до підвищення вартості ПК.

Способи управління та встановлення з’єднання є основними характеристиками системи АТС.





Дата публикования: 2015-03-26; Прочитано: 973 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...