Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вихідні дані для розрахунку інтегрального показника конкурентоспроможності виробів



№ п/п Назва лісопродук-ції Показник Техніко-економічні показники Економічні показники
сорт круг. лісу витрати круг. лісу трудо-витрати на вигот-ня одиниці собіварт. од. прод., що вип-ся, грн. ціна реалі-зації од. прод., грн обсяги реаліз. прод., грн.
                 
  Пило-матеріали хвойні обрізні Експертна оцінка 0,9   0,9      
Абсолютне значення і -го техніко-економіч. параметра            
Загальні харак-ки І, ІІ 1,341        
  Заготовки для євро-піддонів Експертна оцінка 0,7   0,7      
Абсолютне значення і -го техніко-економіч. параметра            
Загальні харак-ки ІІІ 1,260        

1. Визначаємо груповий показник конкурентоспроможності за техніко-економічними показниками:

(2.3)

де: аі – коефіцієнт вагомості і -го параметра (визначається за допомогою експертних оцінок);

Рі, Роі – абсолютне значення і -го технічного параметра виробу, відповідно, порівнюваного й базового;

п – кількість технічних параметрів.

Підставивши у формулу 2.3 відповідні значення з табл. 2.2, отримаємо:

2. Визначаємо груповий показник конкурентоспроможності за економічними показниками:

(2.4)

де: т – кількість економічних параметрів;

Fj = ZoCj - питома вага витрат Cj j -го виробу в ціні продажу Zo базового виробу;

Cj, Coj – вартісне вираження витрат на виробництво виробу, відповідно, порівнюваного і базового.

Підставляючи у формулу 2.4. числові значення, дістаємо:

3. Обчислюємо показник конкурентоспроможності за формулою 2.2:

де Ін.п, Іт.е.п — групові показники за параметрами, відповідно, норматив­ними та техніко-економічними;

Іц.с — груповий показник ціни спожи­вання.

К = 1 ∙ 2,39 / 1,14 = 2,096.

Отже, заготовки для європіддонів мають вищу конкурентоспроможність порівняно з пиломатеріалами обрізними.

За комерційними умовами конкурентоспроможність визначається такими показниками: рівнем ціни; терміном постачання; умовами опла­ти; рівнем митних зборів, податків і коштів, витрачених на придбання товарів; мірою відповідальності продавців за виконання зобов'язань.

За організаційними умовами придбання та використання товару конкурентоспроможність характеризується такими показниками, як на­ближення продавців до покупців, доставка продавцями товарів до місць споживання, зручність розрахунків, сервісне обслуговування.

За економічними умовами споживання конкурентоспроможність містить такі показники: енергоємність та економічність у споживанні сировини на одиницю продукції, що випускається; вартість сировини та експлуатаційних матеріалів; безвідходність технологій; надійність, пері­одичність і витрати на ремонт; чисельність і кваліфікація обслуговуючо­го персоналу; рівень заробітної плати працівників.

Товар - мікс — це сукупність асортиментних груп товарів і товарних одиниць, запропонованих покупцям конкретним продав­цем [ ].

Товарна номенклатура має певну ширину, довжину і глибину.

Ширина товару-мікс — показник запропонованих асортиментних груп.

Довжина товару-мікс – загальна кількість товарних одиниць.

Глибина товару-мікс – кількість варіантів кожного товару з асортиментного ряду.

Узгодженість товару-мікс – рівень спорідненості різноманітних товарних ліній з точки зору кінцевого використання, виробничих вимог, каналів розподілу тощо.

Проаналізуємо товарну номенклатуру ДП «Делятинський лісгосп»:

Таблиця 2.3

Товарна номенклатура й асортиментні ряди ДП «Делятинський лісгосп»

  Ширина товару-мікс
Довжина товару-мікс Лісоматеріали в круглому виді Продукція переробки деревини Продукція лісового і мисливського господарства Продукція побічного користування лісом
       
Пиловник Заготовки для європіддонів Посадковий матеріал Мед бджолиний
Будівельний ліс Пиломатеріали хвойні обрізні Насіння лісових дерев Гриби білі мариновані
Баланси Пиломатеріали хвойні необрізні М'ясо диких кабанів Гриби білі сушені
Дрова для технологічних потреб Технологічна тріска М'ясо диких косуль Сіно і випас худоби
Дрова паливні Відходи л/п-д/о виробництва   Лікарська сировина
      Рекреаційні місця

Як видно з табл..2.3, ширина товару-мікс ДП «Делятинський лісгосп» дорівнює чотирьом позиціям: лісоматеріали в круглому виді (необроблені), продукція переробки деревини, продукція лісового і мисливського господарства, продукція побічного користування лісом.

Довжина товару-мікс визначається як відношення загальної кіль­кості товарних позицій (20) до ширини товару-мікс (4) і дорівнює 5,0. Отже, довжина товару-мікс порівняно невелика.

3. Глибина товару-мікс визначається кількістю модифікацій однотипного товару. Для лісоматеріалів в круглому виді маємо 6 видів: пиловник, будівельний ліс, баланси, дрова для технологічних потреб, дрова паливні. Для продукції переробки деревини маємо 6 позицій: заготовки для європіддонів, пиломатеріали хвойні обрізні, пиломатеріали хвойні необрізні, технологічна тріска, відходи лісопильно-деревообробного виробництва: кускові відходи та тирса. Для продукції лісового і мисливського господарства маємо 10 позицій: посадковий матеріал: саджанці лісових культур, саджанці декоративних культур; насіння лісових дерев: насіння ялини (смереки), насіння ялиці, насіння бука, насіння модрини, насіння дуба, насіння сосни; м’ясо дикого кабана, м'ясо дикої косулі. Для продукції побічного користування лісом глибини товару-мікс становить 6 пунктів: бджолиний мед, гриби білі мариновані, гриби білі сушені, сіно і випас худоби, лікарська сировини та рекреаційні місця.

Товарні лінії взаємоузгоджені, оскільки вони є поліграфічною про­дукцією і мають спільні канали розподілу.

Чотири виміри продукту-мікс визначають чотири товарні стратегії фірми: створення нових товарних ліній, а отже, розширення товару-мікс; подовження кожної з існуючих товарних ліній; створення нових варіантів кожної з існуючих товарних ліній, поглиблення продукту-мікс; збільшення або зменшення рівня узгодженості товару-мікс.

Для аналізу товарних ліній складається так звана карта товару, відби­вається товарний асортимент, обсяги продажу й прибуток, отриманий від реалізації товару. Для ДП «Делятинський лісгосп» таку карту зображено на рис. 2.2:

Рис.2.2 Товарна карта ДП «Делятинський лісгосп» у 2009 році

Як видно з рис.2.2 найбільший обсяг продажу у 2009 році має товарна одиниця 1 «Лісоматеріали в круглому виді» 40% від загального обсягу, а найменший обсяг про у товарної одиниці 4 «Продукція побічного користування лісом» 10%. Прибуток найбільше значення має товарна одиниця 2 «Продукція переробки деревини» 48% від загального прибутку при значенні обсягу продажу 30% від загального. Найменше значення прибутку має товарної одиниці 4 «Продукція побічного користування лісом» 10% від загального прибутку.

Довжина товарної лінії має бути оптимальною. Короткою вважаєть­ся лінія, якщо прибуток можна збільшити за рахунок нових товарних одиниць, довгою — якщо зменшення кількості товарних одиниць зумов­лює збільшення прибутку.

Довжину товарної лінії визначають стратегічні цілі компанії. Якщо компанії прагнуть завоювати велику частку ринку або шукають ринки, що розширюються, вони потребують довгих товарних ліній. Якщо ж во­ни прагнуть до високої прибутковості, їм потрібні короткі асортиментні ряди з ретельно добраних товарів.

Товарні лінії мають тенденцію з часом продовжуватися. Надлишок виробничих потужностей спонукає освоювати нові зразки продукції. Відділи продажу і дистриб'ютори постійно вимагають оновлювати асортимент для задоволення купівельних потреб. У такий спосіб вони впливають на виробника з метою подовження товарної лінії. Проте з по­явою нових одиниць продукції збільшуються витрати на дизайн, інженерні розробки, переналагодження виробництва, просування на ринок нових товарів тощо. Тому досить часто фірми-виробники на це не по­годжуються. Іноді вони скорочують товарну лінію або модернізують її. Модернізація товарної лінії передбачає розробку і виробництво удоско­наленої продукції старого асортименту. Важливо правильно визначити час виходу на ринок модернізованої продукції — не надто рано, щоб не завдати шкоди продажу поточного асортименту, однак і не надто пізно, щоб удосконалений продукт конкурентів не став популярним.





Дата публикования: 2015-02-28; Прочитано: 417 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...