Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 3. Аудиторський ризик і оцінювання системи внутрішнього контролю й аудиту



Класифікація ризиків в аудиті, їх характеристика та розрахунок

Поняття та структура внутрішнього контролю

Процедури внутрішнього контролю та їх оцінка в аудиторській роботі

Класифікація ризиків в аудиті, їх характеристика та розрахунок

Quot;Аудиторський ризик"є специфічним поняттям, яке застосовується в аудиторській роботі і означає ризик того, що аудитор висловить невідповідну аудиторську думку у випадках, коли у фінансовій звітності містяться суттєві перекручення. Поняття і сутність аудиторського ризику висвітлені в стандарті МСА 400. Аудиторський ризик тісно пов'язаний з явищем, яке формулюється поняттям суттєвості — ступенем впливу чинника на рішення.


У стандарті МСА 320 представлено загальну концепцію суттєвості в ау- диті, згідно з якою виявлена в результаті аудиторської перевірки інформація вважається суттєвою, якщо її пропуск або перекручення можуть вплинути на економічні рішення користувачів, які прийняті на основі фінансової звітності.

Суттєвість залежить від розміру статті або помилки, які оціню- ються в конкретних умовах їх пропуску або перекручення. Так, суттєвою вважається виявлена під час аудиту помилка, яка значно перекручує фінансо- вий стан підприємства, змінює результати його діяльності або її вагомість може суттєво вплинути на прийняття рішення управлінським персоналом.

Суттєвість оцінюється у взаємозв'язку з аудиторським разом ці два по- няття пов'язані з такими чинниками, як помилки і шахрайство, різними за сут- тю, але схожими за наслідками.

У будь-якому випадку, аудитор має постійно враховувати можливість перек- ручення господарської звітності внаслідок виникнення шахрайства та помилок.

Шахрайство — це навмисні дії, здійснені однією або декількома посадо- вими особами, що зумовлюють неправильне відображення фінансової та іншої господарської звітності.

Помилка — це ненавмисні неточності, що мають місце у фінансовій або іншій господарській звітності (математичні помилки та описки, пропущені фак- ти або їх хибне тлумачення, неправильне застосування облікової політики).

Відповідальність за здійснення заходів із попередження та виявлення фа- ктів шахрайства і помилок покладається на керівництво підприємства. Основні аспекти оцінки аудитором ризику суттєвих перекручень фінансової звітності внаслідок помилок та шахрайства, методика їх виявлення, основні аудиторські процедури, обмеження дій аудитора, повідомлення про факти виявлення поми- лок і обману викладені у МСА 240.

Аудиторський ризик виявлення помилок та шахрайства є множинним, ба- гатокомпонентним явищем.

Основними складовими частинами аудиторського ризику є (рис. 3.1):

• властивий ризик;


• ризик системи контролю;

• ризик невиявлення аудитором помилок.





Дата публикования: 2015-02-28; Прочитано: 277 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.014 с)...