Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методичні вказівки. Після вивчення цієї теми студент повинен засвоїти всі етапи аудиторської перевірки, їх послідовність



Після вивчення цієї теми студент повинен засвоїти всі етапи аудиторської перевірки, їх послідовність. Необхідно уяснити, що планування аудиту є дуже важливою і першою стадією процесу самого аудиту. В свою чергу, планування аудиту можна представити із шести основних етапів: попереднє планування; збір загальних відомостей; збір інформації про правові зобов’язання клієнта; оцінка суттєвості (матеріальності) помилок, аудиторського ризику, ризику для бізнесу і господарського ризику; ознайомлення з системою господарського контролю і оцінка ризику контролю; разробка загального плану аудиту і програми аудиту.

Проведення аудиту завжди супроводжується певним ризиком. Від розв'язання цієї проблеми залежать: згода аудитора на проведення перевірки або відмову від неї; складання плану перевірки; вибір методів і прийомів аудиторської перевірки; точність аудиторських доказів і об'єктивність аудиторських висновків.

Студент повинен чітко уясняти, в чому полягає аудиторський ризик, опанувати його суть і елементи, вміти визначити його складові частини і розрахувати максимально допустимий рівень.

Слід приділити особливу увагу змісту стадії по оцінці стану і ефективності обліку і звітності та аналізу фінансово-господарської діяльності, бо основні завдання внутрішнього і зовнішнього аудиту полягають в перевірці: об’єктивності обліку і звітності, їх відповідності законам і національним стандартам з ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності. Реальність балансу, звітності, формування і розподілу прибутку підприємства, що відображені в аудиторському висновку, повинні бути аргументованими, а аудиторські докази – документально оформлені.

Література: [2,6,10-12,13,16,17,19]

Тема 4. Документи аудитора

Аудиторська документація, її класифікація. Зв'язок з аудиторськими доказами, їх роль. Система робочих документів аудитора, їх роль та підхід щодо їх стандартизації. Призначення, зміст та складання листа-зобов’язання. Загальний план проведення аудиту: призначення та зміст. Робоча програма аудиторської перевірки, її призначення та зміст. Аудиторські тести, інші робочі документи аудитора. Аудиторські звіти. Аудиторські висновки: види, зміст, призначення, структура та форма.

Документація робіт, які супутні аудиту.

Методичні вказівки

Міжнародні стандарти аудиту (МСА) передбачають складання робочих і підсумкових документів і регламентують форму склад і зміст аудиторських висновків.

Робочі документи - це записи, де аудитор фіксує використані процедури, тести, отриману інформацію і відповідні висновки, зроблені під час аудиту. Робочі документи повинні містити всю інформацію, яку аудитор визнає важливою для правильного виконання перевірки і яка повинна підтвердити представлені підсумки. Після вивчення даної теми студент повинен добре орієнтуватися у видах робочих документів (лист-зобов'язання, робочий план і програма аудиторської перевірки, журнал групування і систематизації результатів аудиту та ін.), знати їх призначення, зміст і порядок оформлення та вміти їх складати.

Аудиторський висновок є підсумковим документом і розрахований на широке коло користувачів. Його основні елементи та їх зміст визначаються МСА. Крім того, слід уяснити, що аудиторський висновок розрахований на широке коло користувачів і його суттєві элементи визначаються міжнародними стандартами аудиту, а також міжнародною і національною практикою. Таким чином, дуже важливо навчитися правильно складати стандартний аудиторський висновок і орієнтуватися в його видах, засвоїти їх особливості, переваги, недоліки та шляхи їх усунення, а також області використання.

Література: [2,3,6-13 ]

Тема 5. Аудит активів і пасивів

Особливості аудиту активів. Аудит грошових коштів та їх еквівалентів у касі, на розрахунковому рахунку; аудит кредитних операцій та інвестицій. Аудит основних засобів та інтелектуальної власності. Аудит матеріальних цінностей. Аудит оборотних засобів. Особливості аудиту запасів. Особливості аудиту дебіторської заборгованості. Особливості аудиту пасивів. Аудит операцій з власним капіталом. Аудит операцій з довгостроковими зобов’язаннями. Особливості аудиту кредиторської заборгованості. Особливості аудиту векселів. Аудит поточних зобов’язань за розрахунками.

Методичні вказівки

У зв'язку з тим, що баланс підприємства відображає фактичний стан його коштів і джерел їх фінансування, важливим аспектом діяльності аудитора є власне аудит статей активу і пасиву балансу. Ця тема містить настанови, які можуть допомогти студенту зрозуміти аспекти діяльності за даними питаннями.

Після вивчення цієї теми студент повинен знати, що метою аудиту каси та касових операцій є перевірка дотримання підприємством законодавства у сфері зберігання, ведення та обліку операцій з готівкою. Від незалежних аудиторських організацій вимагається особлива увага щодо перевірки ведення касових операцій, дотримання касової дисципліни; обліку та правильного оформлення операцій з готівкою. Студенту слід відрізняти аудит каси від ревізії каси.

Необхідно опанувати особливості аудиту необоротних активів і фінансових вкладень, його послідовність, розповсюджені помилки та порушення в їх обліку та їх виправлення.

В аудиті виробничих запасів важливо визначити законність операцій та

правильність витрати запасів; опанувати метод їх інвентаризації та засвоїти необхідність контрольних запусків для оцінки достовірності їх списання на виробництво.

Аудит праці потребує – вивчення первинних документів з розрахунків з персоналом. Слід засвоїти, що обов’язково перевіряються табелі обліку робочого часу; простоїв; обсяги виконаних робіт і розрахунки заробітної плати та ін., а потім проводиться аудит узагальнення й угрупування даних з обліку праці та нарахувань і внесків в усі соціальні фонди.

Аудит дебіторської заборгованості за видами, об’єктами та термінами погашення.

В аудиті пасивів особливу увагу слід приділити перевірці капіталу, нерозподіленому прибутку (непокритому збитку), довгострокових і поточних зобов’язань. Аудит кредиторської заборгованості проводиться за її видами, об’єктами та термінами погашення у порівнянні з дебіторською заборгованістю.

Необхідно опанувати методики експрес-аудиту балансу і поглибленої перевірки активів і пасивів підприємства.

Література: [3,7-14,16,19 ]

Тема 6. Аудит фінансових результатів та фінансового стану підприємства

Сутність, задачі та методика аудиту фінансових результатів. Особливості аудиту фінансових результатів операційної, фінансової та інвестиційної діяльності. Аудит операцій з обліку доходів. Аудит операцій з обліку витрат діяльності. Особливості аудиту фінансових результатів та їх чинників у суб’єктів малого бізнесу.

Аудиторська діяльність з оцінки фінансового стану суб’єкта господарювання та його стійкості і шляхів їх підвищення.

Методичні вказівки

Фінансові результати та фінансовий стан суб’єкта господарювання цікавлять усіх учасників ринку. Аудитор повинен забезпечити надання впевненості користувачам фінансової звітності в її законності та достовірності для прийняття управлінських рішень її користувачами. Тому аудиторській перевірці підлягають не тільки фінансові результати від усіх видів діяльності (операційної, інвестиційної, фінансової), а й усі показники-чинники цих результатів та узгодженість їх змінення у динаміці. Чинниками фінансових результатів є доход (виручка) від реалізації продукції (робіт, послуг) і витрати. Тому слід також опанувати особливості аудиту: готової і реалізованої продукції у натуральному і вартісному виразі; витрат і собівартості продукції. Студенти повинні опанувати методики експрес-аудиту та поглибленого аудиту фінансових результатів, навчитися складати ліквідний баланс і оцінювати здатність підприємства сплатити свої поточні зобов’язання.

Використовуючи метод фінансових показників-коефіцієнтів, студент отримує навички їх розрахунку і оцінки фінансового стану суб’єкта господарювання за допомогою показників ліквідності, платоспроможності, ділової активності та ефективності діяльності. Оцінці підлягає також стійкість фінансового стану суб’єкта господарювання за тривалий термін часу.

Література: [3-9,11-14, 19 ]

Тема 7. Особливості аудиту діяльності комерційних структур

Сутність, завдання та інформаційне забезпечення аудиту комерційних структур. Особливості методики аудиту комерційних банків. Роль внутрішнього банківського аудиту. Особливості методики аудиту страхових компаній, товарних і фондових бірж та інвестиційних фондів.

Особливості аудиту зовнішньоекономічної діяльності суб’єктів господарювання. Аудит експортно-імпортних операцій. Аудит маркетингової діяльності.

Методичні вказівки

В аудиті комерційних банків (КБ) перш за все перевіряються: дотримання банком економічних нормативів; достовірність банківського балансу та ліквідність балансу.

Одним з головних показників банківської стабільності є якість активів. Це зобов’язує аудитора перевірити точність визначення величини активів КБ та джерел їх надходження. Особлива увага приділяється аудиту сумнівних боргів і безнадійних боргів. Оцінці підлягає також стан системи внутрішнього аудиту КБ. Перевірці підлягає використання кредитних ресурсів, лізингових і факторингових операцій.

Підвищена увага приділяється аудиту розрахункових відносин КБ та перевірці операційних витрат банку, нарахуванню і використанню прибутку та ін.

Під час аудиту страхових компаній (СК) важливішими його об’єктами є страхові платежі, виплати і фінансові результати страхових операцій, витрати на утримання СК, законність і правильність використання фондів і резервів СК, оцінка фінансової стійкості страхових операцій та ін.

В опануванні особливостей аудиту біржової і брокерської діяльності особливу увагу слід приділити перевірці статутного фонду, власних акцій, операцій з цінними паперами, відображення доходів та ін.

Література: [7,11, 14, 16, 19 ]





Дата публикования: 2015-02-28; Прочитано: 191 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...