Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

По темах дисципліни



Тема 1. Наукові категорії аудиту

Поняття, сутність аудиту, його місце в умовах ринкової економіки. Ціль та задачі аудиту, аудиторської діяльності, її класифікація. Предмет, об’єкт та суб’єкт аудиту. Види аудиту. Ціль та задачі зовнішнього і внутрішнього аудиту. Предмет, об’єкт та суб’єкт аудиторської діяльності. Принципи аудиту. Методи та прийоми аудиту. Ознаки та критерії аудиторської оцінки. Вибір сукупності методів та прийомів аудиту. Особливості та області використання в аудиторській діяльності порівнянь, перерахунку показників, аналітичних таблиць та інших традиційних методів економічного аналізу. Важливість інвентаризації в аудиті. Аудиторські тести. Запити. Особливості використання в аудиті методів фінансових коефіцієнтів, читання зовнішньої звітності та ін.

Методичні вказівки

Вивчаючи конкретні категорії аудиту, необхідно пізнати їх суть і зміст. Відправним моментом є їх тісний зв'язок з філософськими категоріями, які є основою будь-якого наукового дослідження. Такий підхід дає можливість проникати до суті аудиторської діяльності, виявляти зв’язки між елементами, а також узагальнювати одержані аналітичні дані, виявляти причини та наслідки змін, щоб активно впливати на розвиток системи бухгалтерського обліку, фінансової звітності підприємства–клієнта та на поліпшення його фінансового стану.

Враховуючи те, що аудит є прикладною наукою, його результати повинні бути конкретними і кількісно визначеними. Його роль випливає з місця, яке він посідає у менеджменті: з одного боку аудит - самостійна конкретна функція управління, а з другого боку аудит – підфункція основної функції менеджменту – контроль. На його основі користувачі інформації приймають фінансові управлінські рішення.

Слід уяснити сутність і зв’язки між категоріями аудиту: предмет, об’єкт, суб’єкт; мета, завдання і процедури; класифікація видів аудиторської діяльності і еволюція її розвитку; методи і принципи та ін. Необхідно звернути увагу на особливості аудиту.

Після вивчення цієї теми, студенту необхідно опанувати методи і прийоми аудиторської діяльності, області їх використання, переваги та недоліки, звернувши особливу увагу на комплексний, системний підхід до їх вибору та застосування. Крім того, при засвоєнні цієї теми слід звернути увагу на особливості використання в аудиті методів аналітичного огляду, тестування, опитування, запитів, контрольних запусків, фінансових коефіцієнтів, читання зовнішньої звітності та ін. Студент повинен зрозуміти, що вибір методів та прийомів аудиту обумовлюється багатьма факторами: специфікою діяльності суб’єкта господарювання, метою аудиторської перевірки, її інформаційним забезпеченням, професійним досвідом аудитора та ін. Аудитору потрібно вибрати такі методи та прийоми аудиту, сукупність яких дозволить забезпечити якомога вищу об’єктивність його думки, висловленої в аудиторському висновку.

Література: [1,7-12,13,14]

Тема 2. Організаційне та інформаційне забезпечення аудиту

Загальна система організації фінансового контролю в Україні, її структура. Місце незалежного аудиторства в ній. Міжнародні аудиторські служби. Зв'язок та відзнаки аудита та ревізії. Структура аудиторської організації. Розподіл функцій. Організація внутрішнього аудиту в суб’єкті господарювання. Організація праці аудитора. Класифікація інформації за ознаками в аудиторській діяльності. Бухгалтерська та фінансова звітність як основне джерело інформації. Аудиторські стандарти та норми, їх роль в інформаційному забезпеченні аудиту. Інші джерела інформації щодо аудиту.





Дата публикования: 2015-02-28; Прочитано: 150 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...