Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Міжнародні відносини та глобальна політика



Актуальність теми

Ще у XVI ст. М. Макіавелі відзначав вплив на політичне життя держави як внутрішніх, так і зовнішніх чинників. Міжнародний чинник завжди відігравав важливу роль у внутріполітичних перетвореннях практично у всіх країнах. Але в умовах взаємозалежності світу, яким світове співтовариство стало зараз, значення цього чинника помітно збільшилося. Окрім того, людство стикнулося із низкою глобальних проблем, подолати які одному абсолютно неможливо. Процес осмислення міжнародних відносин між людьми, народами, державами є невід'ємною частиною політичних теорій та уявлень про політику.

Аналіз політики як складного багатогранного суспільного явища здійснюється не тільки на інституціональному та персоналізованому рівнях в середині держави, а й на рівні міждержавних відносин. Міждержавні, у дещо ширшому плані – міжнародні відносини є об'єктом зовнішньої політики держави й одночасно тим середовищем, у якому вона відбувається. Тому в політології зовнішня політика аналізується в тісному зв'язку з міжнародними відносинами. Дослідження політики на міжнародному рівні має свої особливості, пов'язані з характером міжнародних відносин, місцем, яке в них посідають міжнародні політичні відносини, й роллю у формуванні і функціонуванні міжнародних політичних відносин різних державних і недержавних організацій.

Іншими словами, міжнародних відносин – це відносини між державами, політичними партіями, громадсько-політичними організаціями і рухами, міжнародними організаціями та іншими суб'єктами політики на міжнародній арені. За такого змісту міжнародні відносини, навіть суто економічні відносини між державами, набувають актуальності у вивченні сутності політичного змісту міжнародних відносин.

Цілі навчання

Загальна мета: надати структурного бачення міжнародних відносин.

Конкретні цілі:

у відповідності з темою заняття студент повинен вміти:

1. Розрізняти поняття «зовнішня політика», «міжнародна політика» та «міжнародні відносини».

2. Виділяти та характеризувати структуру міжнародних політичних відносин;

3. Аналізувати положення України в системі міжнародних відносин.

Зміст навчання у відповідності з цілями

Теоретичні питання

1. Міжнародні відносини і міжнародна політика.

2. Сутність та походження глобальних проблем і шляхи їх подолання

3. Проблеми геополітики.

4. Україна в геополітичній стратегії світового співтовариства.





Дата публикования: 2015-02-28; Прочитано: 178 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...