Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Політика та етнонаціональні відносини



Актуальність теми

Місце та роль етнонаціональних спільнот у політиці визначається складністю й актуальністю проблем в етнонаціональній сфері, що особливо загострилися на рубежі ХХ і ХХІ століть.

1. Поліетнічний склад населення планети й окремих держав;

2. Політизація етнічності – вихід етнонаціональних спільнот на арену політичного життя й зростання їхньої ролі в суспільно-політичній сфері.

3. Загострення етнічних конфліктів та їх інтернаціоналізація.

Все це обумовлює актуальність дослідження етнонаціональних проблем. Будь-яка поліетнічна держава (і Україна зокрема) потребує вироблення розумної та ефективної етнополітики з урахуванням уроків і негативних тенденцій, що спостерігалися в минулому. Базовою передумовою для реалізації будь-якої стратегії національного розвитку є соціально-політична єдність та ефективне функціонування механізмів соціокультурної консолідації нації. Країни, які не усвідомлюють значення механізмів відтворення загальнонаціональної ідентичності, продукування та втілення власної місії у світі, приречені на втрату міжнародної конкурентоспроможності. В таких країнах автоматично активізуються тенденції дезінтеграції, а історично обумовлені регіональні, етнічні чи релігійно-конфесійні відмінності починають переходити в режим поляризації. Етнонаціональні процеси в житті суспільства розглядає спеціальна наука – етнополітологія.

Цілі навчання

Загальна мета: орієнтуватись у сутності взаємодії національних відносин і політики.

Конкретні цілі:

у відповідності з темою заняття студент повинен вміти:

1. Розрізняти принципову різницю сутності термінів «етнополітика», «етнополітологія», «етнологія», «етнографія», «етносоціологія»;

2. Виділяти історичні типи, основні елементи та рівні етносу

3. Розуміти сутність нації та знати концепції формування націй;

4. Виділяти позитивні та негативні прояви націоналізму;

5. Аналізувати етнополітичні процеси в сучасній Україні.

Зміст навчання у відповідності з цілями

Теоретичні питання

1. Сутність етносу та нації.

2. Національні відносини в сучасному житті суспільства.

3. Національне питання та шляхи його розв'язання.

4. Етнонаціональна політика України.





Дата публикования: 2015-02-28; Прочитано: 334 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...