Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Маршрутно-операційна карта



Після виконання технічного нормування основних операцій тех­­­нологічного процесу ремонту деталі оформлюється маршрутно-операційна карта ремонту деталі за зразком приведеним в додатку Н. МОК оформлюється на основні операції технологічного процесу з використанням таблиці 7. Зміст і кількість операцій, зазначених у МОК узгоджують з керівником курсового проектування.

Бланками карти у відповідності з ДСТ 3.1118-84 і ДСТ 3.1404-86 студенти забезпечуються при видачі завдання на проекту­­­вання. Всі графи карти заповнюються креслярським шрифтом, чорною пастою чи тушшю.


Таблиця 7 – Зміст граф маршрутно-операційної карти

№ графи Умовне позначення Зміст інформації, яка заноситься в маршрутно-операційну карту
     
  Характер роботи, виконуваної особами, які під­­­писують документ. Для учбового закладу: "Перевірив", "Прийняв" і т. д.
  Прізвище, ім'я та по-батькові осіб, які розроб­­­ляли, оформляли та контролювали документ.
  Підписи осіб (дивись стрічку 2).
  Дата підпису.
  Скорочена назва учбового закладу. Наприклад: Вінницький коледж НУХТ.
  Позначення виробів (деталі, складальної одиниці) згідно каталогу.­­­ Наприклад: 130-156232 Б.
  Найменування виробу (деталі складальної одиниці) за каталогом.­­­ Наприклад: Вилка ковзна кардана.
  Позначення документа за ДСТ 3.1201-85: назва документа, шифр, номер завдання. Наприклад: для маршрутно-операційної карти: КП 5.090240 000 028 МОК.
  МО1 МО2 Позначення службових символів і порядковий но­­­мер стрічки в наступній послідовності:МО1, МО2, А, Б, О, Р,Т,К. Стрічка МО2 має інформацію граф 11,15,16,17 в навчальному проекті не заповнюється.
  Вказується марка матеріалу і номер стандарту. Наприклад: Сталь 45 ДСТ 1050-74.
  Позначення документів, використовуваних при виконанні окремої чи декількох операцій. Наприклад: ІОП № 01-87
  Порядковий номер листа документа.
  Літера стадії розробки документа по ДСТ3.1102-84. Наприклад: РА - для серійного ремонту деталі, РБ - для масового виробництва, Н - для учбових проектів.
  Загальна кількість листів документа.
  КОД Код матеріалу за класифікатором. Графа не за­­­повнюється - ставиться риска.
  ЕВ Код одиниці величини (маси) деталі. Допуска­­­ється вказувати одиницю вимірювання величини (кг, г).
  МД Маса деталі.

Продовження таблиці 7


     
  А Стрічка А. Числовий індекс вказує на порядковий номер операції, наприклад, А5 – п’ята операція маршрутної технології (аналогічна нумерація для граф 19 - 23)
  Б Стрічка Б (див. графу 18).
  О Стрічка О (див. графу 18).
  Р Стрічка Р (див. графу 18).
  Т Стрічка Т (див. графу 18).
  К Стрічка К (див. графу 18).
  ЦЕХ В стрічці А з індексом вказується номер цеху; в проекті умовно позначається у вигляді знаку ХХ.
  Ділян. Номер ділянки - ХХ.
  РМ Номер робочого місця - ХХ.
  Опер. Номер операції в технологічній послідовності відновлення деталі. Наприклад: 005, 010, 015 і т. д.
  Код операції Код операції по технологічному класифікатору і назва операції. Наприклад: 4110 - токарна.
  Позначення документів Позначення документів інструкції охорони праці, застосованої для виконання даної операції. Наприклад: ІОП № 01-30-87 - інструкція охорони праці з відповідним номером.
     
  Код, назва обладнання В стрічці Б з індексом вказується: код обладнання за класифікатором, коротка назва обладнання. Наприклад: 381161. ХХХХ - токарно-гвинторізний­­­ верстат. Допускається замість найменування вка­­­зувати його модель.
  СМ Код ступеню механізації: 2 - робота за допомогою машин та автоматів. Наприклад: токарні, фрезерні і т. д. 3 - вручну на машинах і автоматах. Наприклад: термічні, фрезерні та ін. 4 - ручна без машин і автоматів. Наприклад: слюсарні, зварні та інші.
  Проф. Код професії по класифікатору ОКПДТР54.
  Р Розряд роботи, необхідний для виконання операції.
  УТ Код умови праці по класифікатору ОКПДТР. Наприклад: 1 - нормальні, 2 - важкі та шкідли­­­ві, 3 - особливо важкі та шкідливі, Р - аналітично-розрахункові; І - дослідні; Х - хронометричні; О - дослідно-статичні.­­­

Продовження таблиці 7

     
  КР Кількість виконавців, зайнятих при виконанні операції.
  Конд. Кількість одночасно оброблюваних деталей.
  ЕН Одиниця нормування, на яку встановлена норма часу. Наприклад: 1, 10, 100.
  ОП Обсяг виробничої партії в штуках.
  КШТ Коефіцієнт штучного часу при багатоверстатному обслуговуванні. 1 - при обслуговуванні одного верстату, 0,65 - при обслуговуванні двох верстатів.
  В стрічці "О" вказується склад операції за ДСТ 3.1701-79 – ДСТ 3.1705-81. Описання операції та переходів здійснюється відповідно до розробленого технологічного процесу та займає необхідну кількість стрічок.
  Д Діаметр оброблюваної частини деталі до обробки, мм.
  В Ширина оброблюваної частини деталі до обробки, мм.
  L Довжина оброблюваної частини деталі до обробки, мм.
  T Загальна глибина різання, (величина нарощуваного шару металу, тощо) мм. Приймається рівним припуску на обробку (z), з врахуванням кількості проходів (і).
  i Кількість проходів ріжучого інструменту при даній операції.
  S Подача при основному русі ріжучого інструменту, мм/об.
  n Кількість обертів деталі, об./хв.
  V Швидкість різання (наплавлення, подачі проволоки, тощо) м/хв.
  tдоп Норма допоміжного часу на операцію, хв.
  tо Норма основного часу на операцію, хв.
  tшк Норма штучно-калькуляційного часу на операцію, хв.
  Тп.з. Норма підготовчо-заключного часу на операцію (Тп.з. - на одну деталь), хв.
  tш.т. Норма штучного часу на операцію, хв.

Продовження таблиці 7


  В стрічці "Т" вказується інформація про техно­­логічну оснастку; пристрій; допоміжний інструмент; різальний інструмент; слюсарно-монтажний інструмент; засоби вимірювання. Перед назвою оснастки вказується код в залежності від класифікатора.­­­ Наприклад: 392/01. ХХХ - різець прохідний Т5К10.
  В стрічці "К" вказується операційний контроль - контроль розмірів деталі після виконання операції. Наприклад, контролювати діаметр шийки вала після шліфування: Ø25+0,05мм.
Графи 11, 15, 16, 17 заповнюються тільки при виготовленні деталі. Графи 45 – 48 можуть мати інші позначення в залежності від виду операцій. Наприклад, при гальванічній операції необхідно вказати катодну густину струму D (А/дм2), електрохімічний еквівалент C (г/А∙год), питому вагу осадженого металу γ (г/см3), вихід металу за струмом на катоді η (%).

Зразок маршрутно-операційної карти наведений в додатку Н. Маршрутно-операційна карта розміщується в додатках пояснювальної записки як додаток А.

2.7.2 Карти ескізів

На ескізі необхідно олівцем дати контур оброблюваної деталі з вказівкою на спосіб її кріплення на верстаті при виконанні даної операції. Поверхні деталі, які обробляються в даній операції, ви­­­діляються лініями більшої товщини, і на них вказуються розміри та чистота обробки.

Ескіз деталі робиться без масштабу, але також акуратно, як і на кресленні. Кріплення деталі позначається стандартними умовними позначеннями, якщо самі способи кріплення стандартні. Наприклад, залежно від співвідношення довжини L і діаметру D заготовок застосовуються наступні методи їх закріплення: у патроні при L:D<1,5; у центрах без люнету при L:D<12; у патроні з нерухомим люнетом (нежорсткі ступінчасті і особливо важкі заготовки) при L:D>12; у центрах з рухомим люнетом (нежорсткі гладенькі заготовки, що обробляються на верстатах з висотою центрів менше 500 мм) при L:D>12.

У додатку М показані типові приклади|зразки| закріплення заготовок при токарній обробці і умовні позначення установочних баз і затисків.

Якщо пристрій не стандартний, то, виходячи із принципу його дії, кріплення деталі можна позначити за допомогою цих умовних знаків.

Карти ескізів виносяться на технологічний аркуш графічної частини.





Дата публикования: 2015-02-17; Прочитано: 1124 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...