Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

П”ять основних форм влади?



Існує п”ять основних форм влади.

1.Влада, побудована на насильстві.

Виконавець вірить, що керівник має можливість зробити йому неприємності.

2.Влада, побудована на заохоченні.

Виконавець вірить, що керівник має можливість зробити йому щось приємне.

3.Експертна влада.

Виконавець вірить, що керівник володіє спеціальними знаннями.

4.Еталонна влада (влада прикладу).

Виконавець хоче бути таким, як керівник. Бо характеристика і якості керівника є дуже привабливими для виконавця.

5.Законна влада (традиційна влада).

Виконавець вірить, що керівник має право давати накази, а виконавець повинен їх виконувати.

Отже керівник робить свій вплив на підлеглих на основі повноважень, а лідер – на основі своїх якостей.

Влада, побудована на насильстві – це влада, побудована на страху. Людина відчуває страх, коли боїться втратити роботу. В багатьох випадках звертання до страху може стати ефективним методом впливу на людей. Проте, страх можна використовувати тоді, коли існує ефективна система контролю. А це коштує досить дорого. З іншої сторони, у людей підсилюється прагнення свідомо обдурювати організацію. Дослідження показали, що там, де панує страх, має місце низька продуктивність праці. Така влада може приносити тільки тимчасові успіхи.

Влада, яка базується на винагороді, - найбільш ефективний спосіб впливу на людей. Виконавець не противиться такій владі. Недоліки. Керівник не завжди може використати це метод впливу, бо він обмежений в ресурсах. Для одного важлива винагорода в грошах, а для іншого – в посаді.

Експертна влада. Виконавець приймає на віру цінність знань керівника. Бажання підпорядковувати свої дії є свідомими. Проте, якщо керівник виявить некомпетентність, то дуже важко повернути втрачене довір”я.

Еталонна влада. Виконавець наслідує приклад керівника. Харизма – це влада, яка побудована не на логіці, не на традиції, а на силі особистих якостей або здібностей лідера

Законна влада. Вона ефективна тоді, коли виконавець вірить, що керівник здатен задовільнити його потреби. Така влада характерна для формальних організацій. Тут важливі напрацьовані традиції. Проте, традиції можуть діяти на шкоду організації. Якщо в організації щось робилося і завжди було добре, то це не значить, що так буде і далі.

ВАРІАНТ 3





Дата публикования: 2015-02-17; Прочитано: 671 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...