Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вопрос 18 Основні і комбінованиі конструктивні системи громадських будинків



Конструктивна система є взаємозв'язану сукупність вертикальних і горизонтальних несучих конструкцій будинку, які спільно забезпечують його міцність,жесткость і стійкість. Горизонтальні конструкції – перекриття і покриття будинку сприймають що припадають ними вертикальні і горизонтальні навантаження і впливу, передаючи їхпоетажно на вертикальні які мають конструкції. Останні, своєю чергою, передають ці навантаження і впливу через фундаменти підставі. Вибір конструктивних систем – одна з основних питань, розв'язуваних під час проектування будинків.

Розрізняють три основні конструктивні системи будинків:бескаркасная, каркасна і комбінована (з неповним каркасом).

>Бескаркасная система (з несучими стінами), передбачена даним проектом, є жорстку, стійку коробку з взаємозалежних зовнішніх і розвитку внутрішніх муру і перекриттів.Наружние та внутрішні стіни сприймають навантаження відмеждуетажних перекриттів.

Цей тип будинків, своєю чергою, підрозділяється на будинки поздовжніми несучими стінами (плити перекриттів лежать впоперек будинку), з поперечними несучими стінами (плити перекриттів лежать вздовж будинку) іперекрестние з поздовжніми і поперечними несучими стінами (плити перекриттів з розмірами у плані, рівними розмірам осередки між чотирма стінами, спираються по контуру).

>Бескаркасная система є основним у масовій житлове будівництво будинків різної поверховості. Розміри житлових осередків, необхідність членувань стінами і гадки перегородками із забезпеченням звукоізоляції квартир інші особливості зумовлюють технічну доцільність і економічне виправданість застосуваннябескаркасних будинків для будівництва жител, і навіть тих цивільних будинків, у яких переважаємногоячейковая планувальна структура (санаторії, лікарні, гуртожитки й т.п.). У будинках з подовжнім розташуванням несучих стін застосуваннябольшепролетних перекриттів (з прольотом 9 та дванадцяти м) призводить доопиранию перекриттів лише з зовнішні стіни і переходу від традиційних трьох- ічетирехстенних систем додвустенной системі. Це дозволяє забезпечити високу свободу планувальних рішень житлових будинків культури та вбудованих підприємств системи обслуговування, і навіть простоту модернізації існуючих і перепрофілювання будинків.

>Каркасная система. >Несущими елементами в будинках є колони,ригели і перекриття, а роль огороджуючих елементів виконують зовнішні стіни. Розрізняють чотири типи конструктивних каркасних систем: з поперечним розташуванням ригелів; з подовжнім розташуванням ригелів; збезригельним каркасом, у якомуригели відсутні, а плити перекриттів спираються чи капітелі колон, чи на колони.

>Каркасная система є основним у будівництві масових громадських будівель, її використовують із спорудження висотних будинків, соціальній та тому випадку, коли необхідні приміщення великим, позбавлені внутрішніх опор.

При виборі конструктивної системи каркасних будинків враховуютьобъемно –планировочние вимоги: вони повинні пов'язуватипланировочние рішення.Ригели каркаса нічого не винні перетинати площину стель приміщень, а маємо проходити з їхньої кордонів тощо. Тому каркас з поперечним розташуванням ригелів застосовують переважно у будинках з регулярної планувальної структурою (готелю, гуртожитки, пансіонати тощо.), поєднуючи крок поперечних перегородок і крок несучих конструкцій. Каркас з подовжнім розташуванням ригелів застосовують, проектуючи громадські споруди складної планувальної структури (школи,лечебно – профілактичні заклади і ін.).

>Комбинированная система (з неповним каркасом). У цих будинках поруч із внутрішнім поруч колон навантаження відмеждуетажних перекриттів сприймають зовнішні стіни. Розрізняють два типу конструктивних систем: з подовжнім і поперечним розташуванням прогонів.

Неповний каркас застосовують у разі використання зовнішніх стін як несучих.





Дата публикования: 2015-01-24; Прочитано: 417 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...