Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Висолювання



У випадку, якщо цільовий продукт розчинний у воді, інколи можливо знизити його розчинність шляхом додавання іншої, більш розчинної речовини. Як правило, для цього використовують неорганічні солі (сульфати, хлориди й фосфати калію, натрію, амонію). Сутність методу полягає в тому, що більш розчинна у воді сіль у ході насичення буде витісняти з розчинника менш розчинну речовину, відбираючи в неї сольватну оболонку. Для висолювання сіль додають до розчину речовини в порошкоподібному стані й перемішують до утворення насиченого розчину (припинення розчинення солі).

2.1.4. Осадження шляхом зміни pH (переосадження)

Органічні кислоти й основи, малорозчинні у воді, часто утворюють добре розчинні у воді солі. Розчини цих солей можна очистити фільтруванням, знебарвити адсорбентом тощо. У разі підкислення розчинів солей кислот (до розчину основи додають луги) виділяються сполуки із розчинів і їх можна відділити фільтруванням або екстракцією.

2.1.5. Випарювання

Якщо твердий продукт реакції розчинний у досить леткому розчиннику (Ткип. до 150 °С) і метод екстрагування неефективний, часто застосовують спосіб випарювання розчинника для концентрації розчину. Найбільш простий варіант методу, що застосовується у випадку водяних розчинів, ― це випарювання в ході кип’ятіння, яке проводять у чашці або в склянці. Процес продовжують до початку кристалізації продукту. У випадку, коли необхідно випарити легколеткі або легкозаймисті розчинники (наприклад, діетиловий ефір), використовують прилад для перегонки (рис.11). Зазвичай розчинник видаляють не повністю, а до утворення кашкоподібної маси, після чого суспензію охолоджують і продукт відокремлюють фільтруванням. Якщо ж суміш випарюють досуха, то одержаний залишок, як правило, додатково обробляють розчинником, що екстрагує домішки й не розчиняє основну речовину.

2.2. Виділення рідких речовин із реакційної маси

Вибір способу виділення рідин значною мірою залежить від фазового стану реакційної суміші. Якщо реакційна маса являє собою суспензію, то рідину спочатку відокремлюють від осаду. З рідких сумішей продукт виділяють різними способами залежно від їх взаємної розчинності. Розрізняють три випадки взаємної розчинності рідин:

1. Рідини змішуються одна з одною в будь - якому співвідношенні.

2. Рідини обмежено розчиняються одна в одній.

3. Рідини взаємно нерозчинні.

У першому випадку продукт можливо виділити тільки перегонкою. У двох інших випадках необхідну речовину відокремлюють за допомогою ділильної лійки, екстракцією або перегонкою з водяним паром. При цьому широко застосовують такі додаткові методи, як висолювання й переосадження.





Дата публикования: 2015-01-23; Прочитано: 762 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...