Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Принцип обов’язковості рішень суду



КУ
ч. 5 ст. 124 Конституції України. Судові рішення ухвалюються судами іменем України і є обов'язковими до виконання на всій території України.
ЦПК
Стаття 14. Обов'язковість судових рішень 1. Судові рішення, що набрали законної сили, обов'язкові для всіх органів державної влади і органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, посадових чи службових осіб та громадян і підлягають виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, - і за її межами.
Відповідно до ст. 223 ЦПК рішення суду, що набрали законної сили, є обов’язковими на всій території України і виконується у порядку встановленому Законом України “Про виконавче провадження”   Судове рішення, яке набрало законну силу, крім обов’язковості та здійсненності, має й інші правові властивості: незмінність, неспростовність, виключність, преюдиціальність. Тому обов’язковість судових рішень є наслідком законної сили судових актів і передумовою їх виконавчої сили.

2. Невиконання судового рішення є підставою для відповідальності, встановленої законом.

Відповідно до ст. 382 КК невиконання судового рішення є самостійним складом злочину.

3. Обов'язковість судового рішення не позбавляє осіб, які не брали участі у справі, можливості звернутися до суду, якщо ухваленим судовим рішенням порушуються їхні права, свободи чи інтереси.

Ефективний судовий механізм захисту неможливий без процедур примусової реалізації рішень суду.(здійсненність судових рішень )
ЄСПЛ вважає, що у контексті ст. 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод виконання судового рішення має розглядатися як складова судового розгляду, оскільки не виконання рішення суду позбавляють положення п. 1 ст. 6 Конвенції будь-якого сенсу.
Так, у справі «Шмалько проти України» Європейський суд наголосив, що п. 1 ст. 6 гарантує кожному право на звернення до суду або арбітражу з позовом стосовно будь-яких його цивільних прав та обов’язків. Однак це право було б ілюзорним, якби правова система держави допускала, щоб остаточне судове рішення, яке має обов’язкову силу, не виконувалося на шкоду одній зі сторін. Було б незрозуміло, якби ст. 6 детально описувала процесуальні гарантії, які надаються сторонам у спорі, а саме: справедливий, публічний і швидкий розгляд, – і, водночас, не передбачала виконання судових рішень. Якщо тлумачити ст. 6 Конвенції як таку, що стосується виключно доступу до судового органу та судового провадження, то це могло б призводити до ситуацій, що суперечать принципу верховенства права, який договірні держави зобов’язалися поважати, ратифікуючи Конвенцію. Отже, для цілей ст. 6 Конвенції виконання рішення, ухваленого будь-яким судом, має розцінюватися як складова частина «судового розгляду».

Нагадаємо також, що невиконання судових рішень кваліфікується ЄСПЛ не лише як порушення ч.1 ст.6 Конвенції, але і як порушення інших конвенційних прав.

У справі «Войтенко проти України» Суд визнав порушення п. 1 ст. 6, ст. 13 та ст. 1 протоколу № 1 Конвенції. Він зазначив, що рішення українського суду залишалось невиконаним через відсутність бюджетних коштів та законодавчих заходів. Суд констатував, що неможливість заявника домогтися виконання його рішення протягом чотирьох років, крім порушення статті 6, становить втручання у його право на мирне володіння майном у сенсі п. 1 ст. 1 Протоколу № 1 Конвенції. Як наслідок, заявникові було присуджено 2 000 євро на відшкодування немайнової шкоди та 33 євро на відшкодування витрат.
Обов’язковість судових рішень, крім їх здійсненності, як принцип цивільного судочинства, означає також неможливість заборон щодо виконання тих, що вступили у законну силу, судових рішень на підставі законодавчих або адміністративних приписів.  



Дата публикования: 2015-01-23; Прочитано: 539 | Нарушение авторского права страницы



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...