Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Раціональні



Перші з них передбачають пристосування до існуючого в економічній системі рівня інфляції. Адаптивні (стабільні) інфляційні очікування не дозволяють країні приборкати це явище, взяти його під контроль. Вони формують, викликають ажіотажний попит, а той, у свою чергу, спонукає ціни до зростання. Суб’єкти ринку в умовах інфляційної економіки демонструють певну інерційність економічного мислення та поведінки щодо інфляції. Вони не змінюють свою думку про хід інфляції і притримуються однієї і тієї ж політики у відношенні до інфляційних процесів. Тому такі очікування є відносно постійними. Адаптивні очікування порівняно легко передбачити та оцінити. Перспективні (нестабільні) ж інфляційні очікування, на відміну від адаптивних, зорієнтовані на зміну суб’єктами ринку своїх оцінок та дій. Такі очікування мають місце, коли ситуація на ринку є надзвичайно динамічною. Його учасники намагаються вберегтися від можливих стрибків цін, прагнуть її випередити. При цьому можуть виникнути непередбачені очікування, що може спричинити прискорення інфляційних процесів. Рис. 18.6. Класифікація видів інфляційних очікувань Головною рисою раціональних очікувань є розумно обґрунтований ринковим суб’єктом моніторинг різних макроекономічних параметрів. При цьому до уваги беруться обов’язково дії інших ринкових суб’єктів. Особливо конкурентів. Однак, на жаль, більшість інфляційних очікувань, що демонструють суб’єкти вітчизняного ринку не можна назвати раціональними. В більшості випадків підприємцями береться до уваги фінансовий стан власного підприємства, без урахування інших економічних параметрів, що мають екзогенну природу, тобто є зовнішніми щодо них самих. Така ситуація зумовлена невмінням правильно оцінювати стан ринку. Стабільні (адаптивні) інфляційні очікування мають місце, зазвичай, коли інфляційні процеси втрачають свою руйнівну силу і динамізм. В такому випадку оцінка суб’єктами ринку є більш-менш стабільною, а інфляційні очікування, породжені нею, легше передбачити і вони мають не такі болісні наслідки для економіки країни. Нестабільні (перспективні) інфляційні очікування виникають, зазвичай, на початку та в середині інфляційних періодів. При цьому оцінка інфляційної ситуації суб’єктами ринку весь час змінюється внаслідок нестабільності самого ринку.

Разом з тим слід відзначити, що невисока (приміром повзуча) інфляція є своєрідним додатковим макроекономічним стимулом ділової активності. Адже кожен підприємець розуміє, що, якщо він сидітиме склавши руки, то його гроші з часом просто знеціняться і втратять свою купівельну силу.






Дата публикования: 2015-01-23; Прочитано: 234 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...