Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

L Ролі та обов’язки



Роль є функцією, що може бути реалізована тільки тими працівниками, за якими ця функція закріплена. Ролі і, якщо необхідно, обов’язки можуть бути пов’язані з роботами, бізнес-процесами, організаційними компонентами і бізнес-функціями. За допомогою ролей визначається, які працівники (групи працівників) уповноважені на виконання певної роботи (або мають відповідні обов’язки).

Розрізняють два типи ролей:

«Ролі за організаційними одиницями» є функціями працівників, що пов’язані з організаційними одиницями у специфічній для замовника організаційній діаграмі (проектній моделі), наприклад:

— фахівець із закупівель;

— фахівець із продажу;

— менеджер;

— планувальник;

— комірник.

«Ролі за бізнес-функціями» є такими функціями працівників, які виконуються у межах визначених бізнес-функцій, наприклад:

а) бізнес-функція: продаж

ролі: фахівець із продажу;

секретар;

б) бізнес-функція: робота із забезпечення матеріалами

ролі: менеджер;

комірник.

Обов’язок являє собою деяку задачу, за допомогою якої специфікується роль (тобто функція, виконувана групою працівників), наприклад:

— «Доступність для рекомендації»;

— «Необхідність у консультації»;

— «Необхідність в інформуванні»;

— «Прийняття остаточного рішення»;

— «Виконання»;

— «Контроль виконання».

З роботою можуть бути пов’язані не більше шести ролей. Для кожної ролі можна задати не більше шести обов’язків.

Ролі й обов’язки наслідуються на нижніх рівнях бізнес-процесів. Якщо для деякого бізнес-процесу одна роль використовується для всіх обов’язків у всіх роботах, то достатньо пов’язати цю роль і відповідні обов’язки з даним процесом. Спадкування ролей і обов’язків не застосовується до організаційних компонентів і бізнес-функцій.





Дата публикования: 2015-01-23; Прочитано: 238 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...