Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Й спосіб



Для скорочення часу на виконання математичних розрахунків чи­сельності працівників бухгалтерського обліку у картах наведено нор­мативи, розраховані за поданими формулами (карта 12).

Загальну нормативну чисельність (Н) працівників з бухгалтерсько­го обліку визначають за формулою:

Н3 = НхКкпз.

Приклад розрахунку нормативу чисельності працівників бухгал­терського обліку підприємства. Вихідні дані:

Загальна чисельність працівників на підприємстві (Ч) - 100 осіб.

Кількість самостійних структурних підрозділів (її)- 10 од.

Питома вага робіт з бухгалтерського обліку та звітності, викона­ної на ПЕОМ - менше 70 відсотків.

Розрахунок:

Згідно з нормативною картою 12 лист 1 для підприємства зі ста працівниками і кількістю самостійних структурних підрозділів 10 од. нормативна чисельність працівників бухгалтерського обліку (Н) ста­новить 3,6 осіб.

2. Загальна нормативна чисельність працівників бухгалтерського обліку з урахуванням коефіцієнта питомої ваги робіт з бухгалтерсько­го обліку та звітності, виконаної на ПЕОМ (Ккп1 = 1,3), становить: Я =3,6- 1,3=4,68 осіб.

Приймається чисельність 5 осіб.

Отже, ми розглянули два способи визначення чисельності праців­ників бухгалтерії.

Перший спосіб досить трудомісткий. Він передбачає підрахунок витрат часу на усі заплановані роботи з ведення обліку, за якими роз­раховують кількість працівників. Для цього загальну трудомісткість ділять на річний фонд робочого часу одного працівника. Одержаний результат коригують (множать) на коефіцієнт невиходів працівника на роботу (відпустки, хвороби тощо), який зазвичай становить 1,15, і на коефіцієнт, що враховує рівень автоматизації обліку, який становить від 1,0 до 1,3. Перевага цього способу в тому, що на підприємстві можна визначити не лише загальну кількість облікового персоналу, а й закріпити його за окремими ділянками облікових робіт, що полег­шує розподіл обов'язків між працівниками.

Другий спосіб дає можливість за нормативними картами брати уже вирахувану чисельність бухгалтерів залежно від кількості пра­цівників та структурних підрозділів на підприємстві, що спрощує цей процес.

Облікова робота на кожному підприємстві має свої особливості, які впливають на кількість працівників обліку. їхня чисельність також залежить від організації роботи керівників структурних підрозділів, спеціалістів і технологів, які складають бухгалтерські документи і ве­дуть облік підпорядкованої їм діяльності. Штатну чисельність пра­цівників, у тому числі й бухгалтерської служби, затверджує власник (керівник) підприємства відповідно до статуту.

Важливим показником, який характеризує відносну чисельність облікового персоналу, є відношення кількості працівників до кіль­кості бухгалтерів. Наприклад, на 50 працівників потрібен один бух­галтер.





Дата публикования: 2015-01-23; Прочитано: 324 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...