Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Уміння кваліфіковано писати ділові листи, доповідні записки



Бухгалтер повинен уміти не тільки накопичувати цифрову інформа­цію, а також кваліфіковано подавати її у вигляді пропозицій, доповід­них записок. З метою спілкування з постачальниками, покупцями та іншими клієнтами потрібно уміти грамотно і кваліфіковано готувати листи, необхідні під час складання домовленостей, виконання угод, економічного і правового обґрунтування стосунків з державною по­датковою службою, судовими органами тощо.

Уміння працювати на комп'ютері. В бухгалтерському обліку широко використовують комп'ютери. Бухгалтер не може успішно працювати без них.

У бухгалтерії можуть працювати лише жінки, лише чоловіки, жін­ки і чоловіки одночасно. Наші дослідження показують, що в бухгал­теріях працюють переважно жінки. Але продуктивність праці вища у тих бухгалтеріях, в яких є жінки і чоловіки, ніж у тих, де працюють лише жінки або лише чоловіки. Це потрібно враховувати під час фор­мування складу колективу бухгалтерів.

Головного бухгалтера приймає на роботу і звільняє власник (керів­ник) підприємства, який і виявляє відповідність претендента на пропоновану посаду.

У Радянському Союзі головний бухгалтер контролював роботу керівника. Головні бухгалтери підприємств, організацій та установ при­значалися і звільнялися органами, які призначали керівників цих під­приємств, організацій та установ за поданням керівника і за згодою головного бухгалтера відповідного керівного органу. Головні бухгал­тери підпорядковувалися безпосередньо керівнику підприємства, а з питань організації, порядку і методики ведення бухгалтерського облі­ку - головним бухгалтерам керівної організації. Головний бухгалтер і керівник підприємства не повинні були бути родичами і свояками.

Головного бухгалтера колгоспу призначало правління господар­ства з подальшим затвердженням загальними зборами або зборами уповноважених колгоспу. Звільнення головного бухгалтера з роботи здійснювали на загальних зборах або зборах уповноважених за по­данням правління колгоспу і погодженням з районною інспекцією по сільському господарству.

Обов'язки і права головного бухгалтера визначалися в "Положенні про головних (старших) бухгалтерів державних кооперативних (крім колгоспів) і громадських підприємств, організацій та установ", за­твердженому Постановою Ради Міністрів СРСР № 923 від 6 листопада 1964 р. Це був документ найвищого рівня, бо спеціального закону про бухгалтерський облік у той час не було.

То була командна економіка, яка зобов'язувала головного бухгалтера бути державним контролером, і надавала йому для цього відповідні права.

Сьогодні в Україні за організацію бухгалтерського обліку відпові­дає власник (керівник), що практично керує роботою головного бухгалтера, права і можливості якого щодо здійснення контролю значно зменшилися. Інших працівників обліку вибирає головний бухгалтер і пропонує їх керівникові підприємства для прийняття на роботу. Наказ про зарахування на посаду бухгалтера видає керівник підприємства. Працівник під розписку знайомиться з наказом до початку роботи. Відділ кадрів на працівника заповнює особову картку і робить відпо­відний запис у трудовій книжці. Керівник підприємства затверджує штатний розпис.

У ринкових умовах постійно відбуваються зміни в законодавстві, інструктивних та методичних документах. Щоб добре працювати, бухгалтер має постійно підвищувати свій професійний рівень. Це можна здійснювати шляхом самопідготовки через постійне слідкування за змінами нормативних документів, які друкують у спеціаль­них друкованих виданнях та розміщують в Інтернеті. Підвищувати ділову кваліфікацію можна також у вищих навчальних закладах та на різних семінарах, які організовують комерційні структури.





Дата публикования: 2015-01-23; Прочитано: 454 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...