Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Різновиди вибірок. Поняття «репрезентативність вибірки»



Вибірка — це множина об'єктів, подій, зразків або сукупність вимірів, за допомогою визначеної процедури вибраних з статистичної популяції або генеральної сукупності для участі в дослідженні. Зазвичай, розміри популяції дуже великі, що робить прийняття до уваги всіх членів популяції непрактичним або неможливим. Вибірка представляє собою множину або сукупність певного обсягу, члени якої збираються і статистичні характеристики обчислюється таким чином, що в результаті можна зробити висновки або екстраполяцію із вибірки на всю популяцію або генеральну сукупність.

Генеральна сукупність - обмежений територіально та у часі об' єкт дослідження.

Вибіркова сукупність - певна кількість відібраних за суворими правилами елементів генеральної сукупності.

Репрезентативність - здатність вибіркової сукупності відтворювати основні характеристики генеральної сукупності.

Помилка репрезентативності - відхилення вибіркової сукупності за певними характеристиками від генеральної сукупності.

Види вибірок:

· Ймовірнісна (випадкова чи стохастична)- Передбачає випадковий відбір одиниць аналізу, згідно з яким кожна одиниця генеральної сукупності має однакову можливість потрапити до вибіркової сукупності.

o власне випадкова - вибір номерів на картках, рівномірно перемішаних.

o Механічна - вибір прізвищ із загального списку через рівномірні інтервали.

o Гніздова (кластерна, серійна) - розділення генеральної сукупності на однорідні частини (серії, кластери) за певними ознаками. Наприклад, інколи, виборчі округи.

o районована (стратифікаційна) - розділення генеральної сукупності на частини, групи, що відрізняються за ознакою, яка повинна впливати на досліджуване явище (приватні та державні підприємства - при оцінці ставлення до приватизації).

· Цілеспрямована (невипадкова)- В основ і- не перелік одиниць відбору, а статистичні дані, що описують об'єкт за найбільш значущими характеристиками.

§ стихійна (перший зустрічний) - поштове опитування читачів журналу, відвідувачів магазину.

§ Квотна - пропорційний відбір на основі статистики розподілу серед генеральної сукупності заданих комбінацій соціально-демографічних ознак респондентів – квот.

§ метод основного масиву - опитування усіх присутніх (чи 60- 70 % усієї сукупності), наприклад, при "зондажі" громадської думки.

§ Типова - цілеспрямовано обирається об'єкт, що має найбільш типові характеристики.

· комбінована чи багатощаблева вибірка - поєднує різні вид





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 2167 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...