Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Види анкет. Правила побудови анкет



Закритими називаються питання, до яких опитуваному пропонується декілька варіантів відповіді, і він вибирає один з них.

- альтернативні, припускаючи відповідь "та або ні";

- вибіркові, пропонуючи декілька варіантів відповіді;

- ранжировочні, що пропонують вибрати на заздалегідь складеній шкалі пункт, найбільш відповідний представленням респондента; шкала може бути градуйована по мірі згоди - незгоди з сформульованим твердженням, по мірі важливості якої-небудь ознаки, по балах, що оцінюють якість

Відкриті питання припускають вільну форму відповіді (своїми словами).

Найбільш поширений варіант відкритого питання - безструктурний (наприклад, "Якої ви думки про таку-то послугу"?; "Які недоліки Ви виявили в нашому обслуговуванні"?).

Частенько відкриті питання дають більше, оскільки опитувані нічим не пов'язані у своїх відповідях, що особливо корисно на пошуковому етапі дослідження, коли необхідно встановити, що люди думають.

Крім того, на закрите питання респонденту простіше відповідати, і це полегшує контакт з ним.

Складання запитальника соціологічної анкети - це мистецтво, ніякої строгої методики тут немає і бути не може. Але соціологами розроблений ряд правив, яким доцільно слідувати.

1. Порядок питань має бути таким, щоб не відштовхнути респондента (опитуваного) і по можливості його зацікавити. Питання слід ставити в логічній послідовності, причому логіка ця має бути зрозуміла респонденту. Анкетні дані респондента повинні записуватися в останню чергу. Взагалі, анкетних відомостей особистого характеру має бути мінімальна кількість, тому що вони нерідко виглядають нескромними і менш цікаві для тих, що відповідають. Прізвище і адресу запитувати взагалі не рекомендується - це загальносоціологічне правилоВ той же час необхідно включити ті дані, які потім, при обробці анкет, дозволять класифікувати відповіді за істотними ознаками.

2. Необхідно враховувати важливу властивість людської психології - людина, як правило, прагне подобатися своєму співрозмовникові і говорити те, що йому приємне:

1)не слід ставити питання, у формулюванні яких закладена оцінка.

2).бажано, в міру можливості, не розкривати перед опитуваним, в якому результаті ви зацікавлені. З цією метою можна задати декілька зайвих, таких, що не мають практичного значення питань.

3) бажано постаратися перевірити щирість що відповідає за допомогою спеціальних прийомів (наприклад, "питання-пастка", який задають респонденту із згадкою неіснуючих фільму, фірми і тому подібне - якщо з'ясується, що респондент "дивився" цей фільм або "користувався" товарами цієї фірми, значить, він нещирий і піклується лише про те, щоб виглядати престижно, і відповідно потрібно відноситися до інших його відповідям).

3. Є особливі правила, пов'язані із закритими питаннями і обумовлені тим фактом, що респондентам властиво вибирати не той варіант відповіді, яка ним дійсно ближче (для цього потрібно замислитися, витратити час, а цього не усі хочуть), а той, який стоїть на початку анкети, той, який коротше і тому подібне

Щоб згладити дію цього чинника, рекомендується, щоб усі варіанти підказки були однакової довжини і взагалі мали однотипні, порівнянні формулювання; вперед слід ставити свідомо менш вірогідні варіанти.

4. Кожне питання і його формулювання повинні працювати на досягнення результатів дослідження. Питання необхідно формулювати так, щоб отримати саме ту інформацію, яка потрібна. Слід пам'ятати, що питання, задані в лоб, не завжди призводять до потрібного результату. Питання мають бути сформульовані чітко, щоб відповіді не можна було трактувати двозначно.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 1244 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...