Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Соціальні індикатори розвитку міжнародної економіки



Завдяки зусиллям міжнародних організацій на початку 90-х рр.. минуло­го століття почали розвиватись соціальні індикатори загальнонаціонального характеру, які умовно можна назвати «людськими» індексами. Нині публіку­ються результати розрахунку багатьох вимірів, що можуть бути віднесені до індексів, пов'язаних із вимірюванням розвитку людського капіталу, проте са­мим розповсюдженим з них є Індекс людського розвитку (ІЛР).

Передвісником цього індексу був Індекс якості фізичного життя.

У основі концепції людського розвитку лежить принцип, згідно з яким еко­номіка існує для розвитку людей, а не люди - для розвитку економіки. Дана концепція розглядає розвиток людини як мету і критерій суспільного прогре­су. Ні за яких темпів економічного зростання суспільний прогрес не можли­вий, якщо не реалізовані важливі для людини можливості, зокрема:

- прожити довге й здорове життя;

- здобувати, розширювати, удосконалювати й оновлювати знання;

- мати доступ до засобів існування, що забезпечують гідний рівень життя. Спершу для вимірювання індексу людського розвитку використовували близько 40 показників (рейтингів та кількісних параметрів). А на сьогодні Ін­декс ІЛР - агрегований індикатор кількох соціальних та економічних вимірів 1) очікуване довголіття;

2) освіченість - сукупний індекс грамотності дорослого населення і сукупна частка учнів і студентів;

3)матеріальний рівень життя (реальний ВВП на душу населення за паритетом купівельної спроможності в дол.США).

Усі три виміри рівнозначні. Показники, за якими вони вираховуються періодично переглядаються, вдосконалюються. ІЛР вимірюється у відносних величинах: 0<ІЛР<1. Місце країни у загальносвітовому рейтингу визначається у порядку зменшення значення індексу. Для України його почали визначати з 1993 року.

Щоб визначити ІЛР, для кожного з складових встановлюються мінімальні

і максимальні значення.

індекс тривалості життя

Індекс рівня освіченості

Індекс скоригованого реального ВВП (line) на душу населення





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 285 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...