Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Економічний зміст та методологія дослідження міжнародної економіки



Міжнародна економіка є категорією економічної науки, її економічний зміст полягає у поєднанні економічних відносин, що діють на національному та інтернаціональному рівнях. Ця сукупність економічних відносин виступає як системне утворення, що має дві основні складові. До них належать, по-перше, економічні відносини, що складаються між суб'єктами господарської діяльності в межах кожної окремої країни світу. По-друге, економічні відно­сини, які складаються між державами або їх представниками. Останні можуть розглядатись як міжнародні економічні відносини.

Міжнародна економіка як категорія економічної науки – багатоманітне явище і тому може мати декілька визначень.

міжнародна економіка - це система економічних відносин, яка функціонує на національному та інтернаціональному рівнях у межах світового співтовариства.

Найважливішими елементами методу дослідження в економічній науці є загальнонаукові та філософські принципи. Оскільки міжнародні економічні відно­сини є складовою частиною економічної теорії, то їх метод - це засіб пізнання як комплекс прийомів і операцій для мисленого відтворення досліджуваної між­народної економічної системи, притаманних їй законів і суперечностей.

Метод міжнародної економіки, як і предмет цієї науки, складається з різних структурних елементів, головними з яких є філософські, загальнонаукові принципи, закони і категорії діалектики, дисциплінарні та міждисциплінарні методи передусім економіко-математичні і статистичні.

У сучасних умовах, з метою дослідження, в міжнародній економіці найбільш розповсюдженими постають математичні моделі опис явища або процесу за допомогою абстрактних математичних співвідношень. Використання математичного моделювання дозволяє здійснити більш глибокий кількісний аналіз явища (процесу), що вивчається, розширити область інформації, що використовується, інтенсифікувати відповідні розрахунки. Окремим випадком математичної моделі виступає економіко-математична модель, яка включає в себе окрему математичну залежність, рівняння та (або) нерівності для математичного опису економічних явищ і процесів.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 1176 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...