Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття і предмет всеукраїнського референдуму. Характеристика основних принципів проведення референдуму



Всеукраїнський референдум – це форма прийняття громадянами України, які мають право голосу рішень щодо Конституції України, законів України та інших питань загальнодержавного значення у спосіб, встановлений Конституцією України та Законом «Про всеукраїнський референдум»

Всеукраїнський референдум за своїм предметом може бути: 1) конституційним; 2) ратифікаційним; 3) законодавчим;

Проводиться на основі таких основних принципів:

1) принцип загального права голосу; Право голосу на всеукраїнському референдумі мають громадяни України, яким на день голосування виповнилося вісімнадцять років, Підставою реалізації виборцем свого права голосу на всеукраїнському референдумі є його включення до списків виборців на дільниці референдуму. Будь-які прямі чи непрямі привілеї або обмеження прав громадян України на участь у всеукраїнському референдумі за ознаками статі, раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками забороняються. Не допускаються обмеження щодо участі громадян України у процесі всеукраїнського референдуму, крім обмежень, передбачених Конституцією України та цим Законом.

2) принцип рівності; Громадяни України беруть участь у всеукраїнському референдумі на рівних засадах.

3) принцип прямого волевиявлення; Громадяни України особисто приймають участь у всеукраїнському референдумі

4) принцип вільної участі у референдумі; Участь громадян України у всеукраїнському референдумі є добровільною. Ніхто не може бути примушений до участі чи неучасті у всеукраїнському референдумі.

5) принцип таємності голосування. Голосування на всеукраїнському референдумі є таємним: контроль за волевиявленням виборців забороняється.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 1868 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...