Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Види виборчих систем, їх характеристика



По порядку визначення результатів голосування розрізняють такі види виборчих систем, як мажоритарна, пропорційна та змішана.Мажоритарна виборча система - це голосування за кандидата по виборчому округу і визнання його обраним на основі отриманого ним більшості голосів виборців.Існують мажоритарні системи абсолютної, відносної більшості та кваліфікованої більшості. У першому випадку перемогу на виборах отримує кандидат, який набрав 50 % голосів тих громадян, які взяли участь у голосуванні плюс один голос. Під час виборів за мажоритарною системою відносної більшості перемагає депутат, який отримав більше голосів, ніж всі його суперники, навіть якщо це менше, ніж 50 % голосів виборців, які брали участь у голосуванні. За мажоритарною системою кваліфікованої більшості обраним вважається кандидат, який отримав кваліфіковану більшість голосів виборців (2 / 3, 3 /4).Пропорційна виборча система - це голосування за списками кандидатів від політичних партій або інших політичних сил і розподіл місць у парламенті (депутатських мандатів) пропорційно кількості голосів, відданих за списки.Існує кілька різновидів застосування пропорційної виборчої системи: голосування за звичайним списком кандидатів і жорсткий список. Звичайний список кандидатів - це розміщення прізвищ кандидатів у списку в алфавітному порядку; жорсткий список - розміщення прізвищ кандидатів у списку в пріоритетному порядку.Змішана виборча система є комбінацією, поєднанням мажоритарної і пропорційної виборчих систем. У Європі змішана система застосовується в Німеччині, Італії, Угорщині, Польщі, а в останні роки - у Литві, Грузії, Росії.Найбільш простим варіантом змішаної системи є лінійне змішування: одна частина парламенту обирається за мажоритарним, інша - за пропорційним принципом.Іншим різновидом змішаної системи є структурне змішування: одна палата парламенту обирається за мажоритарною системою, інша - за пропорційною (Австралія, Італія, Польща).





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 462 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...