Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Індивідуально-диференційований підхід у навчанні як засіб реалізації гуманізації освіти



Навчання прийнято вважати диференційованим, якщо в його процесі враховуються індивідуальні особливості (відмінності) учнів, тобто основні властивості особистості учня. У педагогічній літературі розрізняють поняття «зовнішньої» і «внутрішньої» диференціації.

Під внутрішньою диференціацією розуміється така організація навчального процесу, при якій індивідуальні особливості школярів враховуються в умовах організації навчальної діяльності на уроці у своєму класі. У цьому випадку поняття диференціації подібно з поняттям індивідуалізації навчання.

При зовнішній диференціації учні різного рівня навченості об'єднуються спеціально в навчальні групи. За деякими індивідуальними ознаками: за здібностями (або нездатністю) по проектованої професії, за інтересами.

Диференціація за загальним здібностям здійснюється на основі врахування загального рівня навченості, розвитку учнів, окремих особливостей психічного розвитку: пам'яті, уваги, мислення, пізнавальної активності. Диференціація за приватним здібностям передбачає відмінності учнів за здібностями до тих чи інших областях (предметам): до гуманітарних, точним, і т.д.

Диференціація за нездатністю має на увазі корекційну роботу в спеціальних групах (класах).
Критеріями відбору учнів на той чи інший рівень можуть служити результати тестування, заснованого на матеріалі, завданнях і вимогах базового рівня володіння предметом на кожному ступені навчання; а так само бажання учнів та рекомендації психолога.
Облік бажання учнів, надання їм можливості взяти на себе відповідальність за самостійний вибір рівня засвоєння і складності навчального матеріалу залежно від індивідуальних потреб позитивно позначається на мотивації вивчення предмета

Диференційований підхід у навчанні включає індивідуальні завдання з англійської мови, роботу в парах та групах, домашні завдання по варіантах, творчий пошук вирішення поставлених проблемних завдань. Учні вчаться спілкуватися: підтримувати діалог, складати ділові документи, розповідати про свої наміри, переконувати співрозмовника, користуватися комп'ютерною технологією.

Велику увагу приділяємо урокам позакласного читання, читання, використовуючи тексти різного рівня і диференційовані завдання до них.

І саме диференційований підхід до навчання на уроках англійської мови допоможе кожному учневі осягнути красу і неповторність, необхідність і важливість іноземної мови. Адже кожен учень – це неповторна особистість обдарована від природи, і тому вчитель має допомогти йому пізнати, творити та реалізувати себе.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 1045 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...