Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Плюралізм теорій та напрямків економічної думки: причини існування та наслідки



Одне з основних причин плюралізму у економічній науці залежить від відмінність методів дослідження. Розмаїття теорій економічної політики є також чинником розмаїття наукових теорій. Ряд відомих учених минулого й сучасності визнали неминучим існування різноманітних і конкуруючих теорій у сфері економічної та політики.

Плюралізм у економічній теорії будь-коли мав і зараз на той час недоотримав однозначної оцінки. Вчені різних напрямів, зазвичай, вважають плюралізм неминучим і позитивним явищем.

По-перше, кожна теорія відбиває певну істотну бік, зріз реальності й, отже, здійснює певний внесок у науку.

По-друге, тільки з позицій плюралізму теорій можна правильно зрозуміти природу і функціонування економічних систем, господарських механізмів, як минулого, і сучасності.

По-третє, завдяки плюралізму уряду мають можливість практичного вибору теорій, що використовуються обгрунтування й здійснення економічної політики. Це має особливе значення при змінах курсу, у яких неодноразово відбувалися.

Переважна частина вчених загалом розглядають плюралізм не як вияв слабкості й хаотичного стану економічної науки, чинник, її що дискредитує, бо як свідчення її складності, сили та плодотворності. Вчені дійшли висновку про поїздку двох протилежних тенденціях у розвитку економічної думки Заходу — тенденції до синтезу, до об'єднання позицій, і тенденції до внутрішнього розшарування, відділенню і протистояння теорій, шкіл, напрямів. Вони чітко прослідковуються протягом усього розвитку економічної науки, хоча в їхніх співвідношення, безумовно, впливали конкретні умови окремих історичних періодів.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 524 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...