Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Передумови громадянської війни У США та її економічні наслідки



Громадянська війна 1861 – 1865 рр. стала переломним моментом в американській соціально-економічній історії. Протиріччя між капіталістичною системою на Півночі і рабовласницьким плантаційним господарством на Півдні на поч. 60-х рр. 19 ст. прийняли непримиримий характер. Розвиток промислової Півночі потребувало різкого розширення внутрішнього ринку – ринку товарів і робочої сили, а це в свою чергу впиралося у існування рабоволодіння. Наявність в економічній системі рабовласницького с/г сектора перетворювалося у все більше гальмо на шляху продуктивних сил США, погрожувало країні стати сировинним придатком індустріальної Англії.

Наслідки Громадянської війни 1861-1865 рр.:

1. Знищення рабства і перші реальні кроки до рішення негритянської проблеми взагалі в масштабі країни. Відповідно до прокламації влади Лінкольна від 22 вересня 1862 р. рабство на території повстанських штатів знищувалося з 1 січня 1863 р. Негри-раби звільнялися без викупу, правда і без землі, без отримання рівних з білими політичних і громадянських прав. У лютому 1864 р. Конгрес США прийняв 13-ту поправку до Конституції, якою рабство заборонялося на всій території країни.

Відміна рабства долала основну перешкоду на шляху повної, кінцевої перемоги капіталізму у масштабах всієї країни: звільнення рабів створило умови для залучення в активне економічне і суспільно-політичне життя крупної етнічної групи країни.

2. Кінцеве юридичне вирішення аграрного питання на користь фермерів. Прийнятий у травні 1862 р. федеральною владою Гомстед-акт давав будь-якому громадянину країни право на отримання безкоштовно 160 акрів землі. Боротьба за повну реалізацію цього закону об’єднала всі сили революції.

3. Впорядкування та укріплення грошового обігу і банківської системи. До 1862 р. в США існувало біля 1500 банків, які існували на основі рішення 29 штатів, і кожен з яких мав право випускати банкноти. В результаті в країні було більше 7 тис. різних видів банкнот в обігу. В 1864 р. Конгрес видав закон, відповідно до якого банки могли створюватися тільки з дозволу федеральної влади і зобов’язувалися мати для випуску банкнот забезпечення в загальнодержавних грошах або цінних паперах.

4. В політичному плані закінчення Громадянської війни привело до переходу влади на всій території США до рук торгівельно-промислових кіл Півночі.

Після закінчення війни важливою проблемою для федерального уряду залишався Південь, а питаннями першочергової важливості були визначені наступні щодо Півдня:

- про шляхи і умови повернення до Союзу минулих повстанських штатів, їх місце і роль в системі федерального управління;

- про створення нових органів влади на Півдні;

- про наділення землею звільнених негрів і безземельного білого населення Півдня;

- про політичні і економічні права минулих рабів та ін.

Боротьба за вирішення цих проблем продовжувалася з 1865 по 1877 рр. Цей період дістав назву період Реконструкції Півдня.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 3183 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...