Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Перегляд кримінальних та цивільних справ за нововиявленими обставинами



Розгляд справ за нововиявленими обставинами — це виключна стадія кримінального процесу, в якій перевіряють законність і обґрунтованість вироків, ухвал чи постанов, що набрали законної сили. нововиявленими обставинами є:фальсифікація доказів, неправильність перекладу, а також показань свідка, потерпілого, обвинуваченого, підсудного, висновку і пояснень судового експерта, на яких ґрунтується вирок; зловживання прокурора, дізнавача, слідчого чи судді під час провадження у справі; всі інші обставини, які не були відомі суду при винесенні судового рішення і які самі по собі або разом із раніше виявленими обставинами доводять неправильність засудження або виправдання підсудного. Виправдувальний вирок чи ухвалу та постанову про закриття справи переглядають за нововиявленими обставинами залежно від строків давності притягнення до кримінальної відповідальності, але не пізніше одного року із дня виявлення нових обставин. У разі виявлення обставин, які підтверджують невинуватість засудженого або вчинення ним менш тяжкого злочину, відновлення справи за нововиявленими обставинами строками не обмежено. Крім того, строками не обмежено перегляд судових рішень із підстав неправильного застосування кримінального закону та істотного порушення вимог кримінально-процесуального закону, які істотно вплинули на правильність судового рішення. Законом визначено, що відбуття покарання або смерть засудженого не є перешкодою для перегляду справи в інтересах його реабілітації.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 240 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...