Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Принцип колегіального й одноособового розгляду судових справ



У суді першої інстанції справи розглядаються суддею одноособово, а у випадках, визначених процесуальним законом, - колегією суддів, а також за участю народних засідателів і присяжних. Суддя, який розглядає справу одноособово, діє як суд. Колегіальний розгляд справи є однією з гарантій повного, усебічного й об'єктивного розгляду справ, постановлення законного, обґрунтованого і справедливого вироку.

Склад суду встановлюється відповідно до вимог процесуального законодавства і залежить від інстанції, виду судочинства та складності справи (наприклад, при розгляді кримінальної справи в суді першої інстанції склад суду залежить від тяжкості злочину, складності провадження у справі, розміру покарання, яке може бути призначено, від згоди підсудного на розгляд справи тим чи іншим складом тощо).

Переважна кількість цивільних справ розглядається одноособово суддею. У деяких випадках ЦПК допускає колегіальний розгляд справ по суті у складі одного судді й двох народних засідателів. Розгляд справ у господарському суді у першій інстанції теж здійснюється одноособово. Однак залежно від категорії і складності справи її може бути розглянуто колегіально у складі трьох суддів. У такому ж складі слухаються в суці першої інстанції деякі адміністративні справи, зокрема ті, предметом оскарження в яких є рішення, дії чи бездіяльність Кабінету Міністрів України, міністерства чи іншого центрального органу виконавчої влади, Національного банку України, їхніх посадовців чи службовців, виборчої комісії (комісії з референдуму), її члена, а також справи, підсудні у першій інстанції Київському апеляційному адміністративному суду (це рішення, дії чи бездіяльність Центральної виборчої комісії, її члена, окрім питання встановлення результатів виборів). Адміністративні справи, підсудні Вищому адміністративному суду України як суду першої інстанції, розглядаються і вирішуються колегією у складі не менше п'яти суддів (справи про встановлення Центральною виборчою комісією (далі - ЦВК) результатів виборів або всеукраїнського референдуму, про дострокове припинення повноважень народного депутата України, справи щодо оскарження актів, дій чи бездіяльності Верховної Ради України, Вищої ради юстиції, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України).

Кримінальні справи розглядаються в суді першої інстанції одноособово, крім випадків, передбачених законом. Так, кримінальне провадження в суді першої інстанції щодо злочинів, за вчинення яких передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк понад 10 років, здійснюється колегіально судом у складі трьох професійних суддів. Якщо ж розглядається кримінальна справа щодо злочинів, за вчинення яких передбачено довічне позбавлення волі, то її розгляд здійснюється колегіально судом у складі трьох професійних суддів, а за клопотанням обвинуваченого - судом присяжних у складі двох професійних суддів та трьох присяжних. Кримінальне провадження стосовно кількох обвинувачених розглядається судом присяжних стосовно всіх обвинувачених, якщо хоча б один із них заявив клопотання про такий розгляд.

У судах апеляційної та касаційної інстанції, у Верховному Суді України та Конституційному Суді України справи розглядаються лише колегією професійних суддів у складі не менше трьох суддів. Більший склад колегії суддів передбачено лише для розгляду справ у Вищому адміністративному суді України (касаційний перегляд справ здійснюється колегією з п'яти суддів), Верховному Суді України (залежно від предмета розгляду справа розглядається колегією у складі не менше 8 або 32 професійних суддів) та Конституційному Суді України (справи розглядаються у складі не менше 12 суддів). Усі судді у складі колегії мають рівні з головуючим права, і судове рішення вважається прийнятим за умови, якщо за нього проголосувала більшість суддів.

Наприклад, колегіальний розгляд справ у Верховному Суді України здійснюється у двох формах: а) на засіданні судової палати Верховного Суду України; б) на спільному засіданні всіх судових палат цього Суду. У разі перегляду справи з підстави неоднакового застосування судом касаційної інстанції одних і тих самих норм матеріального закону що потягло ухвалення різних за змістом судових рішень, вона розглядається на засіданні відповідної судової палати Суду, а в разі встановлення міжнародною судовою установою, юрисдикція якої визнана Україною, порушення Україною міжнародних зобов'язань при вирішенні справи судом-справа переглядається всім складом Верховного Суду України. У будь-якому разі засідання є правомочним за умови присутності на ньому не менше 2/3 суддів від складу Верховного Суду України або відповідної судової палати.

Персональний склад суду для розгляду конкретної справи у судах загальної юрисдикції визначається автоматизованою системою документообігу за принципом вірогідності розподілу справ під час реєстрації в суді позовних заяв, клопотань та скарг. При визначенні персонального складу суду для розгляду конкретної справи автоматизованою системою документообігу забезпечується врахування ступеня завантаженості кожного судді, спеціалізації, а також вимог процесуального закону.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 844 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...