Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Зв'язок між цільовим та функціональним аналізом побудови системи. Аналіз дерева цілей



Побудова моделі (формалізація досліджуваної системи, процесу або явища) є опис процесу на мові математики. При побудові моделі здійснюється математичний опис явищ і процесів, що відбуваються в системі.

Оскільки знання завжди відносно, опис будь-якою мовою відображає лише деякі сторони відбуваються процесів і ніколи не є абсолютно повним. З іншого боку, слід зазначити, що при побудові моделі необхідно приділяти основну увагу тим сторонам досліджуваного процесу, які цікавлять дослідника. Побудова математичної моделі є основа всього системного аналізу, центральний етап дослідження чи проектування будь-якої системи. Від якості моделі залежить результат всього системного аналізу.

Формулюючи мету, потрібно завжди віддавати звіт в тому, що вона має активну роль в управлінні. У визначенні цілі було відображено, що мета - це бажаний результат розвитку системи. Таким чином, сформульована мета системного аналізу буде визначати весь подальший комплекс робіт Динамічність цілей повинна враховуватися в системному аналізі. При формулюванні мети потрібно враховувати, що на ціль впливають як зовнішні по відношенню до системи фактори, так і внутрішні. При цьому внутрішні фактори є такими ж об'єктивно впливають на процес формування мети факторами, як і зовнішні.

Далі слід відзначити, що навіть на самому верхньому рівні ієрархії системи має місце множинність цілей. Аналізуючи проблему, необхідно враховувати цілі всіх зацікавлених сторін. Серед безлічі цілей бажано намагатися знайти або сформувати глобальну мету. Якщо цього зробити не вдається, слід проранжувати цілі в порядку їх переваги для зняття проблеми в аналізованої системі. Дослідження цілей зацікавлених у проблемі осіб має передбачати можливість їх уточнення, розширення або навіть заміни.

1. Цільовий аналіз – системний аналіз з точки зору цілей підприємства за допомогою побудованого „дерева цілей”.

2. Функціональний аналіз – системний аналіз з точки зору виконуваних робіт, заходів, функцій за допомогою „дерева робіт (функцій)».

3. Функціонально-цільовий аналіз – системний аналіз одночасно як завдань (цілей), так і заходів (функцій) щодо їх виконання (досягнення) за допомогою побудовано-го змішаного графіка.

Аналіз метода дерева цілей:

Метод орієнтований на одержання повної і відносно стійкої структури цілей, проблем, функцій, напрямків, тобто такої структури, яка мало змінюватиметься протягом певного періоду часу при неминучих змінах, що відбуваються в будь-якій системі, яка розвивається. Для досягнення цього при побудові варіантів структури варто враховувати закономірності цілеутворення і використовувати принципи і методики формування ієрархічних структур цілей і функцій. Цілі випливають з об'єктивних потреб і мають ієрархічний характер. Цілі верхнього рівня не можуть бути досягнуті, поки не досягнуті цілі найближчого нижнього рівня. В міру переміщення вниз рівнями ієрархії цілі конкретизуються

В більшості випадків дерево цілей будується поетапно, згори донизу, шляхом послідовного переходу від вищого рівня до нижчого суміжного рівня, хоча існують методи побудови дерева одночасно «згори» — від розробників та керівництва, та «знизу» — починаючи від користувачів-виконавців, з наступною координацією отримуваних структур.

Конкретизація цілей згори донизу повинна зростати: чим нижче рівень, тим в докладнішій формі формулюється мета — в деяких випадках вдається дістатися кількісної форми критеріїв.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 893 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...