Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Побудова ієрархії діаграм потоків даних



Першим кроком при побудові ієрархії ДПД є побудова контекстних діаграм. Зазвичай при проектуванні відносно простих ІС будується єдина контекстна діаграма із зіркоподібною топологією, в центрі якої знаходиться так званий головний процес, сполучений з приймачами і джерелами інформації, за допомогою яких з системою взаємодіють користувачі та інші зовнішні системи.

При побудові ієрархії ДПД переходити до деталізації процесів слід тільки після визначення змісту всіх потоків і накопичувачів даних, яке описується за допомогою структур даних.

Рисунок 1. Графові моделі обробки потоків даних

Діаграми рівнів потоків даних відображають дерево функцій і мають такі властивості та правила побудови:

1) Метод рівнів реалізується з функцій верхнього рівня з поступовою їх деталізацією і напрямлений на побудову структури системи у вигляді ієрархії процесів та потоків даних.

2) Кожен рівень включає деяке число процесів (емпірично 2-7), які в свою чергу деталізуються на нижніх рівнях. Першою при побудові діаграм рівнів є контекст-діаграма, яка є одним процесом без номера і

повинна включати усі зовнішні елементи та вхідні і вихідні потоки системи зі сторони зовнішнього середовища. Наступною є діаграма верхнього рівня, на якій також відображені усі зовнішні елементи, а процеси мають прості номера 1, 2, 3... Наступними є діаграми 1-го, 2-го,..., і-го рівнів.

3) Кожен рівень деталізує деякий процес вищого рівня. При цьому зберігається баланс потоків даних, тобто всі потоки, які входять або виходять з процесу вищого рівня, повинні входити або виходити з рівня його деталізації, відповідно.

4) Номер процесу на діаграмі рівнів є складним (за виключенням контекст-діаграми та діаграми верхнього рівня) і включає номер процесу, для якого будується рівень та номер процесу в межах рівня.

Наприклад, номер процесу 2 в межах рівня, який деталізує процес діаграми верхнього рівня номер 3, на діаграмі буде мати номер: 3.2.

5) Рівні також можуть включати локальні елементи накопичення даних тобто ті яких не було на верхніх рівнях.

6) На діаграмах рівнів можуть деталізуватись потоки даних.

7) Кількість рівнів, тобто ступінь деталізації процесів визначається можливістю побудови формалізованого опису процесів на нижніх рівнях.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 781 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...