Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сутність капіталу: постійний та змінний капітал



За Марксом капітал це специфічне виробниче відношення, що полягає в експлуатації найманного труда капіталом, у привласнені капіталістом додаткової вартості.Сутність капіталу як виробничого відношеня розкривається у вченні Маркса про постійний і змінний капітал.У процесі виробництва завжди приймають участь 2 фактори: засоби виробництва і робоча сила. Та частина капіталу, що перетворена в засоби виробництва, в процесі вир-ва не змінює величини своєї вартості, тому Маркс назвав її постійним капіталом.Скільки вартості було представлено в засобах виробництва, стільки й збережено завдяки конкретному труду найманого робітника. Ту частину капіталу яка перетворена в робочу силу і в процесі вир-ва змінює свою вартість в тому сенсі, що відтворює еквівалент своєї власної вартості і понад цим створює додаткову вартість, Маркс назвав змінним капіталом. Т = С + (V + m): Т-вартість товару;С-стара вартість; V-еквівалент вартості робочої сили; m-додаткова вартість. Критерії розрізнення постійного та зміного капіталів: різна роль двох частин капіталу в утворенні вартості товару, в створені додаткової вартості.Постійний апітал не створює додаткової вартості, це здійснює лише змінний капітал, точніше, абстрактний труд найманих робітників, що представляє змінний капітал в процесі вир-ва.Оскільки додаткова вартість – плід змінного капіталу, остільки для вимірювання степеня експлуатації найманих робітників додаткову вартість слід зіставляти зі змінним капіталом.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 836 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...