Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Перетворення грошей у капітал.Загальна формула капіталу і її протиріччя



Порівняємо 2 формули: 1)Т – Г – Т – формула простого товарного обігу. 2) Г – Т – ГI – всезагальна формула капіталу.В обох формулах відображені акти купівлі-продажу, однакові речові елементи: товар і гроші. Але різна послідовність актів купівлі і продажу як наслідок різної мети руху. Мета руху першої форули: власний товар виробник продає заради купівлі чужого товару, за допомогою якого він задовольняє свою потребу.Мета руху другої формули: отримання більшої вартості, ніж авансована вартість, тобто отримання додаткової вартості.Маркс виявив протиріччя всезагальної формули капіталу: 1протиріччя – формула суперечить закону вартості, згідно якого товари обмінюються еквівалентно як рівні кількості втіленного в них абстрактного суспільно необхідного труда, що створює їх вартість. 2протиріччя – капітал не може виникнути з обігу і також не може виникнути поза обігом, тобто він повинен виникнути в обігу і в той час не в обігу.

Розв’язання суперечностей: повинен відбутися обмін еквівалентів – товари апіталіст повинен купити по вартості, продати вироблені товари по вартості, та все ж отримати більшу вартість, ніж авансував. Причому це повинно відбуватися у сфері обігу і в той же час не в сфері обігу.Здобути вартість із споживання товару власнику грошей вдасться лише у тому випадку, якщо на ринку він знайде специфічний товар, що має оригінальну властивість – бути джерелом вартості. Таким товаром є здатність до праці або робоча сила.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 857 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...