Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Процес праці та процес створення і зростання вартості



Процес праці має при капіталізмі свої особливості: 1) робітник працює під контролем капіталіста; 2) продукт труда належить не робітнику, а капіталісту. Капіталістичний процес виробництва представляє собою єдність процесу труда і процесу збільшення вартості, тобто він має двоїстий характер. Труд найманого робітника має двоїстий характер: він одночасно конкретний і абстрактний. Завдяки конкретному труду створюється споживна вартість товару і зберігається, переноситься на готовий товар вартість споживних засобів виробництва.Мова йде саме про збереження вартості. Своїм абстрактним трудом, витрачаючи робочу силу в фізіологічному сенсі, робітник створив нову вартість. Зцієї суми капіталісту будуть повернені витрати на купівлю робочої сили.Вартість робочої сили не переноситься, а заново створюється еквівалент вартості робочої сили. Отже двоїстий характер труда найманого робітника проявляється в тому, що конкретний труд одночасно створює споживну вартість і зберігає вартість споживних засобів виробництва, а абстрактний труд створює нову вартість, в тому числі, додаткову вартість, звідси двоїстий характер капіталістичного виробництва – це одночасно процес труда і процес збільшення вартості. Додаткова вартість – це вартість, що створена понад еквівалента вартості робочої сили.Таким чином – всі умови перетворення грошей в капітал вконанні – закони товарного обміну виконані. Це відбулось при посередництві сфери обігу, де була куплена робоча сила, і в той же час не в сфері обігу, тому що ця сфера лише підготовлює процес збільшення вартості, який відбувається в сфері виробництва.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 424 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...