Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Товар і його властивості:споживча вартість ,мінова вартість ,вартість



Товар – продукт труда що здатний задовольнити якусь потребу людини і призначений для обміну. За видимістю цього явища Маркс розкриває сутність товару: товар з одного боку виступає як споживча вартість а з другого боку як мінова вартість.

Споживча варість – це корисність продукту праці його здатність задовольняти потреби в якості предмета споживання або засобу виробництва. Споживча варість обумовлена природними якостями продукту (фізичними і хімічними) а також якостями що він отримав в результаті праці. Товар має споживчу вартість для інших людей а не для самого виробника.

Мінова вартість – здатність товару обмінюватись в певних пропорціях на інші товари. Х тов А = У тов В Товари прирівнюються і обмінюються тому їм притамане щось спільне на основі чого можливо визначити їх кількісні співвідношення. Те спільне що відображається в міновому відношені товарів є матеріалізований в них абстрактний людський труд, тобто вартість.

Вартість – суспільна властивість товару що притаманна продуктк труда лише в умовах товарного виробництва тому вона проявляється в суспільному відношені – у міновому відношені тільки через мінову вартість. 2 властивості товару створюють суперечливу єдність. Споживна вартість є матеріальним носієм вартості, без споживної вартості, корисності продукт труда не може мати вартості. З іншого боку споживна вартість товару може бути використана лише після реалізації її вартості в процесі обміну. У той же час споживна вартість і вартість – протилежні властивості товару, як споживні вартості товари якісно різнорідні і якісно не вимірювані а як вартості вони якісно однорідні і кількісно вимірювані. Виробником товар використовується як вартість а споживачем як споживна вартість. Споживна вартість і вартість товару взаємоповязані, передбачають одне одного і заперечують одне одного, це – єдність протилежностей.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 1192 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...