Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Процесс праці та його прості моменти



Економічна діяльність як основна умова уснівання та розвитку суспільства.

Дві основні сфери діяльності людей у суспільстві,це сфера матеріального та духовного.

Для того щоб люди могли жити і працювати їм потрібні матеріальні і культурні блага для задовільнення своїх потреб (їжа, одежа, матеріали, сировина, машини, компьютери, житло та інше.) Всі ці блага потрібно відпрацьовувати, виробляти, бо в природі їх не має у готовому виді. Ось чому виробництво матеріальних і духовних благ є основою існування людини і суспільства. Виробництво це процес взаємодії людини та природи. В цьому процесі між ними відбувається обмін речовинами: людина видозмінює предмети природи і пристусовує їх до своїх потреб. Чим ширше круг цих потреб тим разнообразніше повино бути виробництво матеріальних і духовних благ. На попередніх етапах розвитку суспільства у виробництві суспільного продукту домінували матеріальні блага. Так було до кінця 19 сторіччя. У другій половині 20сторіччя на базі економічного росту і у звязку з розгорувшоюся науково-технічною революцією значно розширився круг соціальних і інтелектуальних потреб людини. Тому відбувалася зміна структури суспільного продукту: до матеріальних благ виріс попит на культурні і духовні блага.

Процесс праці та його прості моменти

Праця – це ціленапрвлена діяльність людини, яка направлена на видозмінення і пристосування предметів оточуючої природи для задовільнення людських потреб. Праця присуща тільки самій людині. Ніякі навіть найбільш високорозвинені тварини не здатні трудитися. Ось наприклад: Людина-архітектор. Від бджілки вона відрізняється тим що перед тим як збудувати свій дім в натурі архітектор уже збудував його у своїй голові. Тобто, людина працює осознано, ціленаправлено, у той час як усі тварини працюють під впливом інстинктів та рефлексів. Саме у процесі труда відбувалося становлення самої людини, вона відривалася від тваринного світу. Тільки праця поклала кордон між людиною і твариною.

Предмети праці – це все те, на що спрямована людська праця. Предмети праці можут бути дані самою природою (корисні копалини, грунт, істочники газу), а також предмети які раніше підверглися дії на них людиною, інакше кажучи сировина. Предмети праці пройщли довгий путь розвитку. З розвитком виробництва, науки і техніки розкривалися все нові властивості предметів праці. Наприклад мідь. Раніше була дуже відомим металом (бронзове сторіччя було перед залізним віком) древні люди виготовляли з міді домашню утварь, зброю. Але через тисячоліття вияснилось що мідь є хорошим проводником електричного току і з неї стали виготовляти електричні провода, кабелі.

Також важливим елементом виробництва є ззасоби праці – це все то, що людина ставить між собою і предметами праці, тобто це все те чим людина дїє на предмети праці. Знаряддя праці найголовніша складова засобів праці, знаряддя праці ще називають кістною і мускульною системою виробництва (станки, машини, обладнання, силові установи.) Також до складу засобів праці можна віднести судину систему виробництва (трубопроводи, лінії електропередач)





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 359 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...