Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загальна характеристика видів та методів випробування техніки на надійність



ВИПРОБУВАННЯ ТЕХНІКИ НА НАДІЙНІСТЬ

Випробування техніки – це основа для створення нових конструкцій машин, технологічних ліній та комплексів у рослинництві й тваринництві, визначення рівня їх якості, удосконалення методів проектування, технологій первинного та вторинного виробництва, експлуатації, технічного обслуговування і ремонту. В Україні розроблена і застосовується Державна система випробувань сільськогосподарської техніки.

Система з метою захисту інтересів споживача передбачає сертифікацію (встановлення відповідності машин певним технологічним і технічним вимогам). Це досягається на основі випробувань машин, які проводяться заводами-виробниками, а також спеціалізованими центрами. В Україні випробування сільськогосподарських машин здійснюється Українським центром випробування і прогнозування техніки і технологій для сільськогосподарського виробництва (УкрЦВТ) ім.. Л. Погорілого та чотирма державними зональними машиновипробувальними станціями (МВС).

Оцінка якості нових машин здійснюється на різних етапах їх життєвого циклу: проектування і доведення дослідних зразків, виготовлення, експлуатації.

Найбільший об'єм випробувань припадає на період конструювання та модернізації техніки. Після доводки на державних випробувальних центрах здійснюються приймальні (державні, відомчі, міжвідомчі) випробування.

На цьому етапі визначають номінальні та потенційні експлуатаційно-технологічні, економічні, ергономічні можливості і характеристики машин, перевіряють ефективність виконаних доробок, оцінюють їх експлуатаційну якість та надійність.

Система випробувань сільськогосподарських машин передбачає проведення в період їх серійного випуску спеціальних контрольних випробувань (періодичних, типових), які здійснюються з метою контролю якості виготовлення машин та доцільності продовження їх випуску. Таким випробуванням підлягає техніка, яка експортується та імпортується.

Модель випробувань техніки має базуватись на системному підході, а їх нормативна база – на відповідних державних стандартах, що позитивно впливає на трудомісткість і результативність її експлуатації.

Проблема забезпечення надійності тісно пов'язана з усіма періодами життєвого циклу машин, починаючи з обґрунтування ідеї про їх створення і до прийняття рішення про припинення випуску. Її можна розв’язати лише при наявності відповідної інформації про надійність машин на етапах їх проектування, доводки, виготовлення дослідних зразків і випуску серійної продукції.

При наявності інформації про надійність не тільки стає можливою цілеспрямована робота щодо її забезпечення, але й уточнюються та удосконалюються методи проектування, технологія виготовлення, оптимальні режими використання нових моделей машин, систем їх технічного обслуговування та ремонту.





Дата публикования: 2015-01-23; Прочитано: 191 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...