Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття науки. Критерії науковості знання. Наука і псевдонаука. Соціокультурні функції науки



Характеристику науки вперше було дано Арістотелем. Він створює науку як особливу форму знання — знання заради самого знання — і в досягненні його бачить вищу мету людської діяльності.

Розглядаючи такі питання, необхідно визначити основну цільову орієнтацію науки в суспільстві, оскільки лише вона може служити справжнім критерієм її періодизації. Відповідно до цього критерію в історичному генезисі науки можна виділити три основних періоди.

1. Переважно особистісно-світоглядна орієнтація науки: від її ви­никнення до Галілея і Ньютона. Основною метою наукової діяль­ності в соціальному плані було формування загального уявлення про світ і місце в ньому людини.

2. Переважно технологічна, матеріально виробнича орієнтація науки: починаючи з XVII ст. і до сучасності. Технічна орієнтація нау­ки була за результатами революційною як для техніки, так і для самої науки. Техніка стає "певною силою знання" і все більше залежить від успіхів наукових досліджень. Наука стає фактором виробничого про­цесу, який у свою чергу стає сферою її застосування. В цьому аспекті і виражається сутність нової цільової орієнтації науки, нового істо­ричного етапу її розвитку.

3. Орієнтація на розвиток інтелектуального творчого потенціалу особистості (сучасний етап). Якщо розвиток виробництва в XIX ст. здійснювався за рахунок удосконалення машин і технологічних про­цесів, то в наш час він рухається вперед також і за рахунок духовного вдосконалення самої людини. В ході науково-технічного прогресу інтелектуальний, духовний розвиток людей стає провідним фактором зростання матеріального виробництва.

Іноді, визначаючи науку, намагаються визначити її сутність з до­помогою кількісного переліку всіх її сторін і проявів. Так, у "Філо­софському словнику" наука визначається як сфера дослідницької ді­яльності, спрямована на виробництво нових знань про природу, су­спільство і мислення, яка включає в себе всі умови і моменти цього виробництва, з їх знаннями і здібностями, кваліфікацією і досвідом, з розподілом і кооперацією наукової праці; наукові установи, експери­ментальне і лабораторне обладнання; методи науково-дослідної ро­боти; понятійний і категоріальний апарат; систему наукової інфор­мації, а також усю суму наявних знань, що виступають як передумови або засоби чи результати наукового виробництва. Ці результати мо­жуть також виступати як одна з форм суспільної свідомості.

Безперечно, наука — надзвичайно складний і багатоаспектний со­ціальний феномен. Вона одночасно є системою об'єктивних знань і певним видом діяльності людей, засобом пізнання світу, найважливі­шим фактором розвитку виробництва і знаряддям перетворення світу.

З точки зору взаємовідносин суспільства і науки, головною функ­цією є практична, прикладна її функція. Призначення науки не лише пояснювати світ, а й перетворювати його, ставати безпосередньо продуктивною силою суспільства. Відкриваючи об'єктивні закони розвитку природи і суспільства, наука сприяє розвиткові суспільного виробництва, всіх сфер діяльно­сті. Тому практична функція науки тісно пов'язана з гносеологічною.

Від науки чекають не лише розробок способів прискорення зрос­тання виробництва, а й відкриття нових напрямків його розвитку, нового типу його організації. Відзначаючи зростаючу роль науки для практики, дедалі ширше використання її в різноманітних сферах людської діяльності, не мож­на прагматичне розуміти науку лише як засіб, від застосування якого можна чекати певної користі. Наукове знання є цінністю як результат людської праці, як основа формування наукового світогляду людей. Засвоєння людиною наукових знань робить їх елементом культу­ри, внаслідок чого питома вага науки в духовному житті суспільства надзвичайно зростає. Наука сприяє формуванню наукового світогля­ду. Це означає, що наука як система знань і специфічний вид діяль­ності виконує певні культурно-світоглядні функції в суспільстві. Елементами логічної структу­ри науки є: 1) основи, 2) закони, 3) основні поняття, 4) теорії, 5) ідеї.

Основи науки. Потрібно виділити два види основ науки: ті, що перебувають за її межами, і ті, що входять у саму систему науки. Основою будь-якої науки і всього знання в цілому є матеріальна дій­сність і практична діяльність людини. Перша становить об'єктивний зміст будь-якої науки, оскільки всі науки мають справу з відображен­ням закономірностей руху явищ об'єктивного світу. Друга — крите­рій істинності наукових теорій. Але ні сама матеріальна дійсність, ні практика як така не входять у систему будь-якої науки і навіть наук в цілому. Вони включаються в систему наукового знання уже відображеними в свідомості людини: одне — у вигляді теорій, принципів, аксіом, законів науки, інше — в формі певного логічного способу побудови і доказу наукових теорій. В першій відображені закономірності, властивості об'єктивної реаль­ності, в другій — у формі логічних фігур закріплюється практична діяльність людини.

Разом з тим виникає необхідність не лише виявлення для дослі­дження нових комплексних проблем, а й аналізу, що передбачає гли­бокий зв'язок науки з людиною, її єдність з культурою в цілому, людсь­ке призначення наукових знань, їхню культурну цінність. На шляху такої інтеграції культури і науки найбільше виявляється гуманістична спрямованість наукових досліджень, що набуває сьогодні не лише теоретичного, а й зростаючого практичного значення.

Характер і спосіб функціонування науки в суспільстві обумовлені не лише потребами технічного розвитку, інтересами матеріальної прак­тики, а й більш загальними цілями культурного порядку. Наука не лише співвідноситься з культурою, а й відноситься до неї. У сучасних умовах наука все більше перетворюється із засобу тех­нічного прогресу, в органічну частину соціального і культурного роз­витку, що охоплює не лише ставлення людини до природи, а й її ставлення до інших людей і до самої себе. Результатом цього процесу є зростання продуктивності суспільної праці, причому не лише за рахунок нової техніки, а й за рахунок її поєднання з підвищенням культури праці. Тому технічне застосуван­ня наукового знання виступає культурною силою, культурним феноме­ном, оскільки воно одночасно є і процесом розвитку самої людини.

Безпосереднім завданням науки є досягнення об'єктивно правиль­ного знання про дійсність і на основі цього — створення більш ефектив­них та доцільних засобів і джерел виробництва матеріальних благ. Однак ні знання самі по собі, ні матеріальні блага не є метою розвит­ку людини. Вони слугують лише основою для вирішення фундаментальнішого завдання — всебічного розвитку людських сутнісних сил.

Система знань входить у культуру тією мірою, якою вони розпредметнюються в творчій діяльності — у виробництві, в мистецтві тощо, тобто в будь-якій сфері освоєння людиною дійсності. Як процес ви­робництва нового знання, наука тим самим є виробництвом людини як суб'єкта культурно-історичного процесу. Цей суб'єкт має форму­ватись не як функція власної професійної діяльності, а як цілісна особистість, як представник суспільства, тобто універсально.

Розкриваючи за допомогою науки закономірності природного і суспільного розвитку, перетворюючи на цій основі об'єктивні умови своєї праці і спілкування, люди створюють такі форми життєдіяль­ності, які мають відповідати їхньому культурному призначенню.

У зв'язку з тим, що наука орієнтується на розвиток творчого по­тенціалу людини, вона стає органічним компонентом культури, а та­кож фактором, що визначає тип цієї культури. Наука в сучасних умовах характеризується тим, що чим далі, тим більше вона стає співвідносною з людськими потребами, що виража­ються не лише у вигляді соціальних цілей, а й безпосередньо. Досяга­ється це завдяки підвищенню ролі людини як суб'єкта наукової ді­яльності. Крім того, наука все більше проникає не лише в суспільне, айв індивідуальне життя людини, суттєво перетворюючи його. В результаті цього наука стає ще більш залежною від суспільства, але разом з тим цей зв'язок індивідуалізується, набуваючи особистісного характеру.

Наука для людини — лише така гуманістична орієнтація створює основу для оцінки науки з точки зору її впливу на людину, підпоряд­кування її іманентних цілей загальній меті соціального розвитку, в яких реалізація сутнісних сил людини стає самоціллю. Тому виникає питання не лише про цінності наукової істини, а й про її ціну, причо­му "точкою відліку" тут знову є людина. Наука все більше перетворюється в своєрідний епіцентр культури, дедалі активніше впливає на подальший її розвиток і одночасно є скла­довою частиною, необхідною передумовою розвитку самої людини.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 2831 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...