Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Стратегії міжнародної конкурентоспроможності підприємств



Кожному типу стратегій конкурентної боротьби відповіда­ють типи компаній: віоленти, комутанти, патієнти і експлеренти.

Визначимо особливості кожної із стратегій.

Віолентна ("силова") стратегія. Ця стратегія відноситься до великих компаній, що пропонують великий ассортимент товарів. Сутність цієї стратегії полягає у домінуванні великого ринку.Риси:малі витрати,широка збутова діяльність,НДР,висока продуктивність.

Патієнтна (нішова) стратегія орієнт на випуск обмеженої кількості спеціалізм продукції високої якості.Риси:вузька спеціалізація,певне коло споживачів,нестандартна та унікальнапродукція.

Комутантна (пристосовницька) стратегія. Сутність:задоволення нестандартного попиту на локальному ринку.(для дрібних компаній).Риси:локальний масштаб бізнесу,проста продукція,невеликий попит,висока гнучкість виробництва,.

Експлерентна (піонерська) стратегія — стратегія, яка орієнтована на радикальні нововведення й прищеплювання нових потреб і попиту на принципово нові товари.

Стратегії конкуренції(Портер)

1)стр зниження собівартості продукції- низька ціна

2)диференціація продукції –унікальність,якість,дизайн

3)сегментування ринку- комплексне обслугов сегменту ринку

4)впровадження нововведень – робота в новій ринковій ниші.де відсутні конкуренти

5)негайне реагування на потреби ринку-більша мобільність управління.

Як альтернатива Портера була запропонована нова концепція Хамела та Прахалада «Конкуренція за майбутне». Ідея: конкурент.компанії визнач першістю не на існуючих,а на майбутн ринках.Такі ринки потрібно формув вже зараз і забезпечув на них власні лідируючі позиції (Інтелектуальне лідерство).

Тобто визначаючи майбутне,потрубно визначити комплекс навичок і технологій,які потрібні,щоб задовольнити споживача.

Найвагомішою умовою інтелект лідерства- є уміле використання базових функціон продукту і основних компетенцій.

Базові функціон продукту- потенційні можливості розвитку і нового використання продукту

Основні- це сукупність знань,вмінь і технологій,що дозвол компанії надавати нові блага спожив, тобто реалізов нові потенц можливості.

Ціннісні дисципліни

Ціннісні дисципліни” Трейсі і Вірсеми. представили 3 ціннісні дисципліни, або способи доставки споживачеві тієї або іншої цінності, – виробн досконалість, лідерство по продукту і близькість до споживача. Компанії, що прагнуть домінувати на своїх ринках, повинні вибрати одну і лише одну з цих дисциплін і доcягти в ній досконалості.

виробнИЧА досконалість.

Компанії, що володіють досконалим виробн-м процесом, доставляють своїм споживачам таке поєднання якості, цін і простоти придбання, з яким на даному ринку ніхто не може порівнятися. Ці компанії не пропонують нових продуктів або послуг і не культивують особл-х, нетрадиц-х відносин з своїми спож-ми. Вони діють виключно добре, а їх пропозиція споживачам гарантує низьку ціну і безумовне, на першу вимогу, обслуговування.

( Dell Computer, Saturn Corporation, FedEx, Southwest Airlines, General Electric, Wal-Mart.)

Головні х-ки цих компаній:

Акцент на ефект-ті і координованості виробн.-х процесів. Надають дешеві, добротні, нескладні продукти і (або) послуги.

Оптимізація або раціоналізація виробничих процесів.

Кожен працівник точно знає як інструкції, так і свої обов’язки. Від працівників чекають відповідності правилам і обов’язкам.

Розвиток близьких і безперешкодних відносин з постачальниками.

Розв-к і підтримка інтегрованих, надійних і швидкодіючих інформ-х с-м і інших технологій, що дозволяють підвищувати ефективність діяльності і удосконалювати контроль і управління.

2) лідерство по продукту. Компанії, що прагнуть стати лідерами за продуктом, зосереджують свої зусилля на пропозиції товарів і послуг, які розширюють існуючі межі ефективності і якості (Microsoft, Disney, Motorola, Harley-Davidson, Nike, Intel, Reebok, Johnson & Johnson, Revlon, Mercedes-Benz, Swatch.)

Головні х-ки цих компаній:

Наявність наукового потенц

Децентр-ні, змінні в міру необхідності і для виріш-ня конкретних завдань підпри-кі структури. Персонал ділять на функц-ні команди або кластери.

Акцент на винаходах розв продуктів

Фокус на зменшен тимчасом циклів виробництва

3) близькість до споживача. Близькі до споживачів компанії поставляють не те, що хоче ринок, а те, що потрібно конкр-му спож-ві. Такі компанії роблять свій бізнес на знанні своїх клієнтів і їх потреб, постійно адаптують свої товари і послуги до запитів конкретних споживачів, причому за розумну ціну (IBM, Baxter International, Johnson Controls, Four Seasons Hotel, Nordstrom, Home Depot).

Гол х-ки цих компаній:

Розвиток довгострокових відносин із споживачами.

Надання більшого рівня задоволення

Окремі операції з клієнтами можуть бути безприбуткові

Адаптація продуктів і послуг до вимог клієнтів.

Робота з клієнтами для вирішення їх проблем і подальше управління реалізацією знайдених рішень.

Ухвал-ня рішень в значній частині делеговане працівникам, що безпосередньо контактують з клієнтами.

Екосистема Джеймса Мура

Для розвин інновац процесів необхідні партнери-спож і партнери –постач

Це означає широке кооло співтовариство орг.-й,в яких усі учасники мають загальне бачення того,як здійсн інновац

У бізнесі успіх компанії також залеж від навкол середов,тому менеджерам потрібно думати про компанію як про елемент екосистеми, де зв’язані інтереси всіх учасників бізнесу і членів суспільства.

Етапи:

1.створення

2.розширення

3.формув лідера у створ екосистемі

4.Криза

Бранденбург

Одержати вигоду від конкурентної взаємодії можуть багато учасників.Вони зазначили, що бізнес-серед.компанії можуть конкурув. І спів робіт одночасно на основі запровадженняу своїй бізнес-діяльності «теорію ігор», чка дозвол проводити гнучкі комінації із взаємодії з бізнес партнерами. Теорія Ігор дозволяє змінити систему взаємодії з бізнес серед на власну користь,змінивши хоча б одну із складових.

5елементів6

-гравці

-додані вартості- цінності,внесені в гру їх учасниками

-правила

-тактика-ходи,що роблять учасники; -масштаби





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 422 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...