Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Ринок капіталу



Капітал, як і праця, теж може ставати товаром, тобто може продаватися і купуватися. Таким він буде при двох обов'язкових умов: наявність тимчасово вільного капіталу у його власників та наявність тимчасової потреби у господарюючих суб'єктів у додатковій сумі капіталу. Отже, перші можуть надавати свій капітал у тимчасове користування другим.

Капітал як товар має свої особливості в порівнянні із звичайним товаром. Такий товар при його продажу змінює свого власника, який продається капітал залишається об'єктом власності самого продавця, тобто продається і купується не сам капітал як такий, а право на її тимчасове використання, тобто в позику, а капітал, тому називається позичковим. Значить, капітал роздвоюється: як об'єкт власності він перебуває у володінні одного суб'єкта, а як функціонуючий об'єкт - в користуванні іншої. Кожен з них розраховує мати дохід від одного і того ж капіталу. З цією метою вони з'являються на ринку капіталів: один з них виступає носієм пропозиції, а інший - попиту. У результаті формується ринок капіталів.

На цей ринок можуть виносити свій тимчасово вільний капітал: домашні господарства щоб заощадження таким чином перетворилися в інвестиції; підприємства, у яких, наприклад, після реалізації готової продукції і поки немає необхідності закуповувати нову партію сировини, виручена від продажу сума виявляється тимчасово не використовуваної і може бути запропонована нужденним; держава, у якого дохідна частина бюджету перевищує видаткову, утворюється надлишок грошових коштів; різного роду фонди (пенсійний, страховий і т.д.), в якийсь період мають поки, що не використовуються кошти.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 233 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...