Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Ринок праці



У планово-регульованої економіки розвиненого ринку робоча сила не вважається товаром, значить, не проходила фазу обміну, хоча формально здійснювався наймання робочої сили як особлива форма покупки її підприємством від імені держави. На практиці підготовка робочої сили та її розподіл між сферами господарства, окремими підприємствами здійснювалася в плановому порядку. Тому адміністрація підприємств і установ була звільнена від турботи, придбати необхідних їм працівників. Більш того, розмір оплати праці визначався теж централізовано. Значить, наймач робочої сили не міг вибирати таку, яка йому більш підходить, а отримував те, що пропонувало держава. Працівник теж не міг вільно обирати місце роботи, конкурувати з іншими. На підприємство часто з розподілу прямували молоді фахівці, чия кваліфікація не могла бути використана на практиці. Це вело до нераціонального споживання здатності людини до праці, а значить до недовироблення.

Інше становище в ринковій економіці. Підприємства та установи, які потребують робочої сили, формують попит на неї, виступають на ринку як покупців - споживачів здібностей людей до праці. Пропозиція того особливого товару формують, як вже було сказано, домашні господарства, виступаючи на ринку як продавців. Для нашої країни сьогодні ринок праці явище нове. Такий ринок існував у Росії до 1917р. І поступово звужувалося і був усунутий до кінця 20-х років. У ринковій економіці особливим товаром стає праця як фактор виробництва. Слід зауважити, що працівник має здатність до праці - робочою силою, яку він може запропонувати на ринку її покупцеві. Останнього цікавить не сама робоча сила, а процес її реалізації, тобто праця як доцільна, корисна діяльність, результат якої потім оплачується. Значить, на ринку продається робоча сила, а купується праця, тут немає протиріччя, таке становище зумовлено тим, що самі акти придбання та споживання цього товару розділені часом. Ринок, на якому відбувається купівля - продаж такого товару можна називати ринком робочої сили (з точки зору її продавця) або ринком праці (з точки зору його покупця).





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 253 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...