Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття спілкування. Особливості професійного спілкування



Під спілкуванням у психології розуміється процес встановлення і підтримки цілеспрямова ного, прямого або опосередкованого тими чи ін шими засобами контакту між людьми, так чи інакше пов'язаними один із одним у психологічному відношенні

Юридична діяльність відноситься до суб'єкт- суб'єктної діяльності, тобто досягнення її цілей відбувається в системі „людина-людина”. Відпо відно успішність такої діяльності багато в чому визначається умінням грамотно і професійно бу дувати своє спілкування. Недостатня увага до формування техніки професійного спілкування майбутнього юриста під час навчання спричиняє низку проблем, які виникають у взаємостосунках із суб’єктами професійної взаємодії. Особливо гостро ці проблеми відчуваються молодими юристами на початку професійної діяльності. Маючи ґрунтовну спеці альну підготовку, вони нерідко виявляються не готовими до налагодження продуктивних професійних взаємостосунків.

Поняття професійного спілкування має ши- роке і вузьке значення. У першому значенні його можна визначити як комунікативні навички і якості, властиві професіоналу, на відміну від дилета нта. Професіонал розглядається в цьому випадку як людина, яка має значний досвід і високі професійні стандарти. У вузькому розумінні про фесійне спілкування включає особливості, характерні для окремо взятої професії. Професійне спілкування – це важливий засіб і умова розв’язання завдань певної професійної діяльності.

У науковій літературі поряд із поняттям“професійне спілкування” часто вико ристовується термін “ділове спілкування” і вживаються як синоніми. Крім того, у психологічній літературі досить часто виділяються два типи спілкування – неформальне і формальнее.

Перше суб'єктивне, нерегламентова не, його мета й характер багато в чому ви значаються особистими стосунками людей(мати – дитина, чоловік – дружина). Фор мальне обумовлене соціальними функція-

ми людини, регламентоване за формою та за змістом (керівник – підлеглий). Ділове спілкування належить до фор мального, здійснюється у відповідності з деякими правилами і спрямоване на встановлення контактів і підтримку зв'язків між зацікавленими у спільній діяльності

суб’єктами.

Ділове спілкування, на думку С.І. Ожегова, – це „спілкування, що стосується сус пільної, службової діяльності, роботи”. У діловій сфері людина проводить значну частину свого життя.

Ділове спілкування характеризується тим, що його мета визначається завдання ми того чи іншого виду предметної діяльності – виробничої, обслуговуючої, наукової тощо. Трудова діяльність містить у собі спі-

лкування учасників взаємодії як необхідний засіб забезпечення її ефективності.

В яких би формах не здійснювалося спілкування, воно є діловим, якщо його визначальним змістом є соціально-значуща спільна діяльність-На наш погляд, поняття “ділове спілку вання” є ширшим від поняття “професійне спілкування”. Професійне спілкування – це ділове спілкування, яке здійснюється в умовах конкретної професійної діяльності і враховує її специфічні особливості. Оскільки будь-яка професія вимагає спеціальних знань, умінь, навичок, крім загальних закономірностей необхідно враховувати і специфічні закономірності ділового спілкування, які стосуються певної професії.

Таким чином, професійне спілкування ми можемо визначити як процес встанов лення і підтримки прямого чи опосередко ваного тими чи іншими засобами контакту, обумовленого професійно значущими цілями, що припускають відповідальність за їхню реалізацію. Суб'єктами професійного спілкування, у нашому випадку, є юрист і особа, включена у сферу його професійних інтересів.

Засобами спілкування є вербальні (мовні) і невербальні (жести, міміка, пози) канали інформації.

Цілі професійного спілкування визна чаються характером і ситуаціями професійної діяльності. Їх досягнення чи

недосягнення свідчить про рівень професіоналізму юриста, про якість виконання ним своїх службових функцій.

Відповідальність за реалізацію професійно значущих цілей може бути як зовнішньою, наприклад, адміністративною (оцінка керівництва) і нести за собою визначені санкції. Так і внутрішньою (психологіч ною) – як самооцінка, що спричиняє підвищення чи зниження психологічного комфорту, впевненості в собі, рівня домагань тощо.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 2621 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...