Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Дія електричного струму на організм людини. Число електротравм складає 0,5 1 % від загальної кількості травм на виробництві, але серед всіх травм із смертельним наслідком електротравми складають 20 40



Число електротравм складає 0,5…1 % від загальної кількості травм на виробництві, але серед всіх травм із смертельним наслідком електротравми складають 20…40 %.

Дія електричного струму на організм людини має декілька особливостей:

– несподіваність ураження, яка пов’язана із відсутністю у людини органів чуття (рецепторів), за допомогою яких можна виявити напругу на відстані;

– можливість дистанційної дії, що проявляється в ураженні людини через електричну дугу, або крокову напругу;

– рефлекторна дія через центральну нервову систему, яка призводить до порушення роботи серця і легенів.

Електричний струм, проходячи через організм людини спричиняє термічну, електролітичну та біологічну дію.

Термічна дія струму полягає в нагріванні тканини, випаровуванні вологи із неї, що викликає опіки, обвуглювання тканин та їх розриви парою. Тяжкість термічної дії струму залежить від величини струму, опору його проходженню та часу проходження.

Електролітична дія струму проявляється в електролізі крові та плазми, що призводить до зміни їхніх фізико-хімічних та біохімічних властивостей.

Біологічна дія струму проявляється у подразненні і збудженні тканин організму. Біологічна дія струму буває пряма(скорочення м’язів, мимовільне, непередбачуване) та непряма(рефлекторна);

Ураження електричним струмом поділяються на місцеві – електричні травми, загальні електричні удари та с летальным исходом.

Електричні травми – це місцеві ураження, серед яких розрізняють: електричні опіки(контактні(до 1000В) та дугові(більше 1000В)), електричні знаки(це різко окреслені плями сірого або блідо-жовтого кольору на поверхні тіла людини в місці контакту з струмоведучими елементами), електрометалізація шкіри(проникнення розплавлених частинок металу у верхні шари шкіри), електрофтальмія(запалення слизових оболонок очей, внаслідок опромінення УФ променями від електричної дуги), механічні пошкодження(непередбачувані скорочення м’язів внаслідок подразнення струмом, можуть призвести до розривів нервів, судин, сухожиль, вивихів та переломів).

Загальні електричні травми або електричні удари – це порушення діяльності життєво важливих органів або всього організму людини як наслідок збудження живих клітин організму електричним струмом, яке супроводжується судомним скороченням м’язів. В залежності від наслідків ураження розрізняють 4 групи електричних ударів:

І – судомні скорочення м’язів без втрати свідомості;

ІІ – судомні скорочення м’язів із втратою свідомості, але без порушень дихання і кровообігу.

ІІІ – втрата свідомості з порушенням серцевої діяльності або дихання;

ІV – клінічна смерть, тобто відсутність кровообігу і дихання.

Клінічна смерть це перехідний стан від життя до смерті, який наступає після зупинки серця(може бути від декількох до 10…12 хвилин).





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 352 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...