Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Електробезпека



Електробезпека – система організаційних і технічних заходів і засобів, що забезпечують захист людей від шкідливої та небезпечної дії електричного струму, електричної дуги, електричного поля і статичної електрики.

Електротравма – травма, спричинена дією на організм людини електричного струму або електричної дуги.

Електротравматизм – явище, що характеризується сукупністю електротравм.

Електроустановки – машини, апарати, лінії електропередач і допоміжне обладнання (разом із спорудами, приміщеннями, в яких вони розташовані), призначенні для виробництва, перетворення, трансформації, передачі, розподілу електричної енергії та перетворення її в інші види енергії.

Виходячи з наведеного визначення, кожен окремо взятий електродвигун, комп’ютер, внутрішня електромережа в приміщенні, будь-який побутовий прилад, що споживає електроенергію підпадає під поняття “електроустановка”.

Електроприміщення – приміщення або відгороджені, наприклад сітками, частини приміщень, доступні тільки для кваліфікованого обслуговуючого персоналу, в яких розміщені електроустановки.

Відкриті або зовнішні електроустановки – електроустановки не захищені будівлею від атмосферного впливу.

Закриті або внутрішні електроустановки – установки, захищені будівлею від

атмосферного впливу.

Основними нормативними документами в галузі електробезпеки є наступні:

– “Правила устройства электроустановок” (ПУЭ). Дія ПУЭ розповсюджується на електроустановки, що споруджуються чи реконструюються, напругою до 500 кВт. ПУЕ встановлюють загальні вимоги до будови електроустановок (розділ 1), до передачі електроенергії (розділ 2), до захисту і автоматики (розділ 3), до розподільчих пристроїв і підстанцій (розділ 5), до електричного освітлення (розділ 6), та до електрообладнання

спеціальних установок (розділ 7).

– “Правила будови електроустановок. Електрообладнання спеціальних установок” НПАОП 40.1-1.32-01 (колишній ДНАОП 0.00-1.32-01). Цей документ включає деякі питання електричного освітлення та обладнання спеціальних установок зі змінами і доповненнями відповідно до чинних в Україні і міжнародних правових актів.

– “Правила безпечної експлуатації електроустановок споживачів” НПАОП 40.1-1.21-98 (колишній ДНАОП 0.00-1.21-98) – міжгалузевий нормативно-правовий акт, що визначає вимоги до безпечної експлуатації електроустановок, дія його розповсюджується на електроустановки, напругою до 220 кВт.

– “Правила експлуатації електрозахисних засобів” НПАОП 40.1-1.07-01 (колишній ДНАОП 1.1.10-1.07-01) – нормативно-правовий акт, що встановлює вимоги до необхідного переліку електрозахисних засобів в залежності від конкретних умов, до зберігання, випробування, перевірки стану та користування електрозахисними засобами.

– “Порядок проведення опосвідчення електроустановок споживачів” НПАОП 0.00-6.19-98.

– “Порядок проведення експертизи електроустановок споживачів” НПАОП 0.00-6.20-98.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 331 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...