Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Оператори циклу



Оператор циклу – один з найбільш уживаних типових елементів. По особливостях організації операторів циклу розрізняють три їхні типи:

· цикл типу ДО, що має формальний запис виду: ЦИКЛ ІЗ ДО Р;

· цикл типу ПОКИ, що має формальний запис виду: ПОКИ Р ЦИКЛ С.

Насамперед з'ясуємо загальну характеристику цих типів циклів. Характерною рисою циклу ДО є те, що умова Р формується з обліків продукції оператора С. При будь-яких умовах оператор З буде виконаний, нехай навіть всього один раз.

Інше положення при виконанні циклу ПОКИ. Умова, що регулює процес повторень у циклі ПОКИ, перевіряється перш, ніж почнуться операції в циклі С. Але це значить, що вже при першій перевірці умови Р може виникнути ситуація Р=НЕПРАВДА. Тоді оператор З не буде виконуватися жодного разу.

Приклад 2. Визначити середнє арифметичне одномірного масиву В, що містить n елементів.

Середнє арифметичне

Для рішення цієї задачі необхідно просумувати усі n елементів масиву В и отриману суму розділити на кількість елементів. Так як кількість елементів масиву відомо, те доцільніше організувати цикл типу ДО. Позначимо параметр циклу, що буде послідовно приймати значення від 1 до n, буквою i. Тоді умова виходу з циклу буде мати вид i>n.

Алгоритм рішення задачі може бути таким:

1. Циклічне введення n елементів масиву b.

2. s:=0;

3. i:=1;

4. s:=s+b[i];

5. i:=i+1;

6. Якщо i ≤ n, йти до 4, інакше йти до 7;

7. sr:= s/n;

8. Висновок значення sr;

9. Кінець.

Дії 4÷6 утворять циклічну процедуру, що повторюється n раз. Змінна s «накопичує» значення суми. Тому спочатку їй привласнюється нульове значення. Дія 6 організує циклічне повернення в початок циклу з оновленим значенням параметра циклу.

Лінійний алгоритм являє собою послідовність чи операторів сукупності операторів, між якими встановлена односпрямована передача продукції і керування. При цьому необхідно враховувати, що керування передається безпосередньо від i –того до i+1 -го оператора, а продукція може передаватися, минаючи частину операторів.

Розгалужений алгоритм є складною структурою, що описує процес вибору одного з можливих шляхів обробки інформації в залежності від умов, диктуємих вихідними даними чи одержуваними проміжними результатами. У такому алгоритмі обов'язкова наявність хоча б одного умовного оператора, що розділяє обчислювальний процес на двох галузей: по одній галузі процес йде у випадку виконання умови, а по іншій – у противному випадку.

Циклічний алгоритм припускає обов'язкове повернення обчислювального процесу і повторний прохід визначених гілок алгоритму зі зміненими значеннями деяких параметрів. Кількість проходів може бути великим, але не нескінченним.





Дата публикования: 2015-01-23; Прочитано: 226 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...