Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Ідентифікація даних



Масовість алгоритму визначається ідеєю, що закладена в процес обробки інформації, що виражається абстрактною моделлю. Крім того, істотними є характер запису цієї моделі і застосовувана при цьому символіка. Необхідно мати на увазі, що символіка для активної і пасивної систем трохи різна по своїй ролі і значимості. Але кожному символу, що використовується в алгоритмі чи програмі активною системою, повинні відповідати конкретні елементи чи даних операцій над цими даними. Ця відповідність забезпечується строго визначеними принципами кодування. Цілком природно, що, як основа використовується загальноприйнята математична символіка зі специфічними добавками, обумовленими особливостями обчислювальної машини.

Одним з базових абстрактних понять у програмуванні є ім'я [27], що індивідуалізує кожен елемент даних по деякій його властивості і дозволяє відрізняти серед безлічі інших елементів. Наприклад, у записі ах2 +bх + з = 0 можна виділити два аспекти у використовуваній символіці:

· позначення імен символами а, b, c, x, 0 (нуль);

· самі імена даних, що позначаються цими символами.

Немає ніяких обмежень на використання інших позначень, що не змінять істоти кожного імені і всього запису вираження. Але ця воля не безмежна. У техніці і технології програмування постуюются міри, що виключають позначення різних імен однаковими символами. Необхідно уникати різних позначень для одного імені, хоча такі варіанти і допускаються, якщо це дозволяє зробити алгоритм більш кращим по яких-небудь розуміннях.

Важливим елементом у програмуванні є формальне поняття "з мінна ". У будь-якому виразі, що зв'язує вихідні дані і шукані результати, імена цих даних, що позначені якими-небудь символами, можуть приймати різний статус за прийнятим значенням. При побудові графіка функції, наприклад, необхідно розрізняти коефіцієнти й аргументи. Але необхідно йти далі. Абстрактність самого виразу дозволяє змінювати і коефіцієнти, змінюючи ряд особливостей графіка. Таким чином, є підстави називати всі дані змінними, якщо абстрагуватися від конкретності самої функції, її тимчасової визначеності, а зосередитися на властивостях алгоритму, особливо масовості.

Термін "змінна" стосовно до конкретної математичної моделі має велику правомочність, оскільки визначає те місце у виразі, яке можна "заповнити" фактичним значенням деякого елемента даних ще до рішення задачі. Але це можна зробити і після рішення, якщо змінна визначає місце шуканого елемента даних. Це легко зрозуміти з такої ілюстрації.

Для одержання деякої величини, позначеної символом у, необхідно виконати обчислення такого характеру:

z = a*sin(wt + j),

а потім

y=b-c*Cos(zt)





Дата публикования: 2015-01-23; Прочитано: 286 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...