Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Історія України



О. П. ГРИГОРЕНКО

КУРС ЛЕКЦІЙ

Хмельницький


Передмова

Історія України – це наша дорогоцінна спадщина, в якій акумульовано багатовіковий історичний досвід українського народу в усіх сферах життєдіяльності від доісторичних часів до сьогодення. Цей багатющий досвід епохальних звершень українського народу є великим надбанням не лише нашої країни, а й усього людства. Набуто його в героїчній і водночас надзвичайно трагічній боротьбі за демократію, свободу і незалежність, за соціальний прогрес.

Вивчення і грунтовне знання історії свого народу є однією з найважливіших складових формування високих патріотичних почуттів, виховання високих моральних якостей громадянина України, пошани і любові до своєї Батьківщини, готовності до захисту її священних рубежів та примноження її матеріальних і духовних цінностей.

Підготовка спеціалістів вищої кваліфікації будь-якого профілю передбачає поглиблення знань з курсу вітчизняної історії. Це обумовлено, передусім, зростанням ролі історичних знань в житті суспільства та розвитком історичної науки, підвищенням ефективності досліджень на основі нових методик. У навчальному посібнику зроблено спробу проаналізувати актуальні проблеми вітчизняної історії в тісному контексті розвитку європейської і світової історії. Головна концептуальна ідея посібника – показати місце і роль українського народу в світовому співтоваристві.

Автор прагнув, щоб студенти, використовуючи навчальний посібник при підготовці до семінарських занять, рефератів, доповідей, іспитів могли аналітично мислити, збагачувати і розширювати свій кругозір, готуючись в недалекому майбутньому вписати свої яскраві сторінки в історію своєї Батьківщини.

Сподіваюся, що цей навчальний посібник допоможе не лише краще пізнати історію України, а й сприятиме піднесенню національної свідомості у величній справі розбудови незалежної Української держави.


Лекція 1. ПРЕДМЕТ, ЗАВДАННЯ І ЗНАЧЕННЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ “ІСТОРІЯ УКРАЇНИ“

Навчальні питання:

  1. Історія України як наука. Основні принципи дослідження.
  2. Джерела вивчення історії України, їх класифікація. Спеціальні історичні дисципліни. Періодизація історії України.
  3. Значення вивчення навчальної дисципліни «Історія України» для підготовки спеціалістів вищої кваліфікації.




Дата публикования: 2015-01-13; Прочитано: 449 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...