Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Шпагати



Шпагат сід з максимально розведеними нарізно ногами, торкаючись опори всією довжиною ніг, тулуб вертикально, руки в сторони (рис. 130, а). Інше положення рук вказувати додатково.

Шпагат правою (лівою) – вказувати ногу, яка знаходиться спереду (рис. 130, б). При виконанні з нахилом або з нахилом назад потрібно додатково вказувати – з нахилом, з нахилом назад (рис. 130, в).

а б в

Рис. 130

Шпагат однойменний – при виконанні шпагату правою однойменна рука піднята вперед-вгору, а різнойменна назад-донизу (рис. 131, а).

Шпагат різнойменний – при виконанні шпагату правою різнойменна рука піднята вперед-вгору, а однойменна назад донизу (рис. 131, б).

Шпагат кільцем – шпагат на правій (лівій) з згинанням ноги яка знаходиться ззаду до торкання нею голови (рис. 131, в).

Напівшпагат – сід на п’ятці, зігнутої ноги, яка знаходиться спереду, друга нога ззаду, тулуб вертикально, руки в сторони (рис. 131, г).

а б в г

Рис. 131

Мости

Міст –дугоподібне, максимально прогнуте положення виконавця з опорою на руки і ноги спиною до опорної площини. Способи виконання: прогинаючись з положення лежачи; нахилом назад; поворотом з упору присів.

Міст опусканням – виконується нахилом назад до опори руками (рис. 132, а).

Міст на ліву (праву) руку – міст з опорою на ліву руку, права вперед, ліва нога вперед (рис. 132, б).

Міст на праву (ліву) ногу – міст з опорою однією ногою, яка повинна

вказуватись у назві; вільна нога піднята вперед (рис. 132, в).

а б в

Рис. 132

Міст на передпліччях – з опорою на ноги та передпліччя (рис. 133, а).

Міст на колінах – міст з опорою на гомілки та руки (рис. 133, б).

Поворот з моста в міст – перехід з моста почерговою опорою руками і ногами знову в міст (рис. 133, в).

а б в

Рис. 133

Міст викрутом – виконується з упору присівши поворотом тазу з

одночасним прогином і виконанням викруту на одній руці (рис. 134, а).

Круговий рух у міст – виконується з нахилу вперед коловим рухом тулуба вправо або вліво до опори руками (рис. 134, б).

а б

Рис. 134

Стійки

Стійка – статичне вертикальне положення, при якому виконавець знаходитьсядогори ногами. Розрізняють: на лопатках, грудях, плечі, голові, передпліччях, руках, руці.

Стійка на лопатках – виконується з опорою на лопатки, потилицю, лікті з підтримкою руками під спину, допомагаючи зберігати вертикальне положення. (рис. 135, а). Інше положення рук потрібно вказувати додатково. Наприклад: стійка на лопатках, руки на полу; Може виконуватись нахилено.

Стійка на грудях – виконується з опорою грудьми та руками, тіло у прогнутому положенні; може виконуватись без опори руками (рис. 135,б).

Стійка на плечі – виконується з опорою на праве (ліве) плече та руку (рис. 135, в).

Стійка на передпліччях – тіло пряме або злегка прогнуте, опора на передпліччя (рис. 135, г), можливі варіанти положення ніг; шпагатом, кільцем.

При виконанні на передпліччях з одночасною опорою голови називається: стійка на передпліччях і голові (рис. 135, д)

а б в г д

Рис. 135

Стійка на голові – тіло випрямлене з опорою на руки та голову, можливі різні положення ніг: зігнувши ноги, ноги нарізно (рис. 136, а).

Стійка на руках – виконується на прямих руках, з опорою на кисті, тіло знаходиться у вертикальному положенні (рис. 136, б). Різновиди: ноги нарізно, напівшпагатом, шпагатом, кільцем однією або двома.

Стійка на руках шпагатом правою (лівою) – виконується розведенням ніг до горизонтального положення (рис. 136, в).

Стійка на руках кільцем – виконується згинанням ніг до торкання носками голови (рис. 136, г).

Стійка на руці – стійка на одній руці, ноги разом, вільна рука вбік. Інші положення рук або ніг у стійці вказувати додатково, наприклад: стійка на лівій, ноги нарізно (рис. 136, д).

а б в г д

Рис. 136

Сальто

Сальто – обертальний рух тіла з повним перевертанням через голову без проміжної опори на руки. За способом виконання і згідно з напрямом обертання розрізняють:

Сальто вперед (переднє сальто) – виконується поштовхом обох ніг з обертанням тіла вперед у групуванні (рис. 137, а). При виконанні на одну ногу вказувати її.

Сальто колесом – виконується після темпового підскоку послідовним поштовхом ніг з широким їх розведенням нарізно і приходом спочатку на одну, а потім на другу ногу (рис. 137, б).

Поворотом сальто вперед (твіст) – виконується стрибком вгору з одночасним поворотом кругом і, обертаючись вперед у групуванні виконавець приземляється на ноги, як у звичайному сальто вперед (рис. 137, в).

а б в

Рис. 137

Сальто вперед зігнувшись – виконується як і передне сальто, але з обертанням вперед у зігнутому положенні.

Сальто вперед прогинаючись – виконується з невеликим згинанням тіла на початку стрибка з наступним прогинанням.

Сальто вперед з поворотом – виконується в положенні зігнувшись (або випроставшись) з наступним поворотом на 180º.

Подвійне сальто вперед – виконується з двома обертами в групуванні.

Сальто назад (заднє) – виконується із стійки поштовхом ніг і махом руками вгору з повним обертанням назад у групуванні у безопірному положенні і приземленням на ноги (рис. 138, а).

Махове сальто (махове) – сальто вперед прогинаючись махом однієї і поштовхом іншої з приземленням на махову ногу (рис. 138, б).

а б

Рис. 138

Сальто назад зігнувшись (заднє зігнувшись) – те ж саме, що і сальто назад, але обертання назад виконується у зігнутому положенні.

Сальто назад прогинаючись (бланж ) - повне обертання назад у положенні прогинаючись або випроставшись (рис. 139, а).

Сальто назад затяжне (затяжне заднє) – стрибок вгору-назад випроставшись з позначенням горизонтального положення і наступним обертанням у групуванні (рис. 139, б).

Сальто назад з поворотом на одну – сальто назад випроставшись, але з поворотом на 180º, почерговим приземленням на одну і переходом на другу (рис. 139, в).

а б в Рис. 139

Сальто назад з піруетом) – сальто назад прогинаючись (випроставшись) з поворотом на 360º, у другій частині обертання (рис. 140, а).

Сальто назад з півтора піруетом, сальто назад з подвійним піруетом -те ж саме, але з поворотами на 540º, 720º і.т.д.

Подвійне сальто назад – сальто назад у групуванні з подвійним обертанням (рис. 140, б), може виконуватись зігнувшись, прогнувшись.

а б

Рис. 140

Подвійне сальто назад прогнувшись – сальто назад випроставшись з подвійним обертанням (рис. 141, а).

Подвійне сальто назад з різними позами обертання – у першій фазі пірует, у другій - сальто назад у групуванні (рис. 141, б).

а б

Рис. 141

Сальто боком (арабське, бокове) виконується вліво (вправо) поштовхом лівою (правою) та махом правою (лівою) ногою в бік у широкому групуванні (з розведеними ногами та захватом їх під стегна біля колін) з послідовним приземленням на махову та поштовхові ноги (рис. 142). Може виконуватися з двома обертами у широкому групуванні.

Рис. 142





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 979 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...