Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вимоги безпеки під час застосування козлових і стрілових кранів



7.7.1. До експлуатації допускаються козлові та стрілові крани які пройшли черговий технічний огляд та випробування.

7.7.2. Перед початком роботи крани та стропи ретельно оглядаються.

При цьому необхідно стежити, щоб закріплювальні гайки частин, що рухаються, були щільно затягнуті та зашплінтовані.

7.7.3. Захоплювальні пристрої крана встановлюються вертикально над вантажем, що підлягає підніманню.

7.7.4. Стропальники, які виконують роботу із застосуванням крана, під час вантажно-розвантажувальних робіт мають знати та точно виконувати встановлену систему знакової сигналізації.

7.7.5. Забезпечення безпеки виконання робіт із застосуванням козлових і стрілових кранів біля контактної мережі і повітряних ліній, що перебувають під напругою, має відповідати вимогам Правил охорони електричних мереж та НПАОП 60.1-1.48-00.

7.7.6. Не дозволяється підіймати вантаж без перевірки надійності його зачеплення.

У разі навантаження та розвантаження рейок їх зачеплення здійснюється не менше ніж у двох місцях.

7.7.7. Не дозволяється після закінчення навантаження, розвантаження або під час перерви в роботі залишати вантаж у підвішеному стані.

7.7.8. Дозволяється спарена робота двох стрілових кранів з однаковим режимом під керівництвом однієї особи, відповідальної за безпечне виконання робіт кранами.

На ці роботи повинен бути розроблений проект виконання робіт.

7.7.9. Спарена робота козлових кранів дозволяється за умови керівництва однією особою та наявності пристрою синхронної роботи електричної частини крана та механічного з’єднання кранів між собою.

7.7.10. Горизонтальне переміщення вантажу кранами виконується на висоті не менше 0,5 м від усіх предметів, що зустрічаються на шляху переміщення.

Не дозволяється переміщення вантажу над людьми.

7.7.11. Магнітні захвати, що не мають запобіжних пристосувань (у разі відключення струму), можуть використовуватися лише за умови огородження робочої зони.

7.7.12. Установка та робота крана ближче 40 м від крайнього проводу повітряної лінії електропередачі напругою більше 42 В допускаються при наявності наряду-допуску на кран та письмового дозволу організації, що експлуатує цю лінію.

7.7.13. Вантажопідіймальні машини та механізми (крім машин на гусеничному ходу) під час робіт у межах 40- метрової зони повітряних ліній електропередач на відстані не менше 50 м від електрифікованих залізничних колій заземлюються за допомогою переносного заземлювача (виготовленого за ГОСТ 12.1.030-81), заглибленого в ґрунт на глибину не менше 1,0 м.

7.7.14. Під час роботи вантажопідіймальних машин і механізмів на гумовому ходу в охоронній зоні контактної мережі постійного і змінного струму, проводів ДПР і повітряних ліній електропередачі напругою 6, 10, 35 кВ, розташованих на опорах контактної мережі або самостійних опор, заземлення корпусів зазначених машин і механізмів, у тому числі й у разі наявності автономних джерел електроживлення, слід виконувати на рейки, на які заземлені опори контактної мережі або до середньої точки дросель-трансформаторів.

7.7.15. Під час роботи в охоронній зоні повітряних ліній електропередачі напругою 6-35 кВ і поблизу розподільних підстанцій напругою 6-35 кВ заземлення вантажопідіймальних машин і механізмів дозволяється встановлювати на контур заземлення підстанції.

7.7.16. Не дозволяється робота стрілових та козлових кранів при швидкості вітру 12 м/хв, що викликає відхилення на небезпечну відстань вільних (без вантажу) тросів і канатів, за допомогою яких піднімається вантаж.

7.7.17. Не дозволяється робота кранів на залізничному ходу на несправних коліях.

7.7.18. Під час виконання робіт краном на залізничному ходу мають бути чітко визначені умови переміщення стріли під контактною мережею.





Дата публикования: 2015-01-10; Прочитано: 434 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...