Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Література до теми. Глинская И.П. Изобразительное искусство



Глинская И.П. Изобразительное искусство. Методика обучения в 1-3 классах /И.П.Глинская. - К., 1978. -111 с.

Джола Д.М. Теорія і методика естетичного виховання школярів /Д.М.Джола, А.Б.Щербо. - К., 1998. -126 с.

Зязюн І.А. Виховання естетичної культури школярів /І.А.Зязюн, Н.Є.Миропольська, Л.О.Хлєбнікова. - К., 1998. -156 с.

Коновець С.В. Образотворче мистецтво в початковій школі /С.В.Коновець. –К., 2000. -79 с.

Кузин В.С. Изобразительное искусство и методика его преподавания в начальных классах /В.С.Кузин. -М., 1984. -319 с.

Масол Л.М. Методика навчання мистецтва у початковій школі /Л.М.Масол, О.В.Гайдамака, Е.В.Бєлкіна, І.В.Руденко. –Харків, 2006. -256 с.

Миропольська Н.Є. Формувати почуття прекрасного /Н.Є.Миропольська. -К., 1987. -31 с.

Падалка Г.М. Педагогіка мистецтва. Теорія і методика викладання мистецьких дисциплін /Г.М.Падалка. –К.: Освіта України, 2008. -274 с.

Ростовцев Н.Н. Изобразительное искусство с методикой преподавания в начальных классах /Н.Н. Ростовцев. –М, 1979. -348 с.

Ростовцев Н.Н История методов обучения рисованию /Н.Н. Ростовцев. –М., 1981. -256 с.

Рудницька О.П. Основи викладання мистецьких дисциплін /О.П.Рудницька. –К.: АПН України, 1998. -183 с.

Рудницька О.П. Педагогіка: загальна та мистецька. Навчальний посібник /О.П.Рудницька. –Тернопіль: Навчальна книга –Богдан, 2005. -360 с.

Фіцула М.М. Педагогіка: Навчальний посібник /М.М.Фіцула. -Тернопіль: Навчальна книга -Богдан, 1997. -192 с.

Ключові слова: методика, принципидидактики, принципи мистецької освіти, педагогічні умови, методологічні засади.

Мета, завдання та предмет курсу „Образотворче мистецтво з методикою викладання”

Методика, як вчення про методи викладання, є важливою складовою такої галузі педагогічної науки, як дидактика. Методика конкретизує на навчальному матеріалі основні категорії дидактики: цілі, зміст, організаційні форми та методи навчання. На рівні предметного змісту вона відповідає на запитання: як найкраще навчати, розвивати і виховувати школярів у процесі засвоєння навчального матеріалу? Тобто методика виступає своєрідним „інструментарієм” для вчителя в його педагогічно-практичній роботі.

Образотворче мистецтво з методикою викладання – це педагогічна наука, адже предметом її дослідження є процес формування образотворчих знань, умінь та навичок в умовах навчання дітей у початковій школі. Образотворче мистецтво з методикою викладання в початкових класах визначає основи образотворчої грамоти для учнів 1-4 класів і пропонує ефективні методи, прийоми і форми організації процесу естетичного виховання молодших школярів, формування у них емоційно-ціннісного ставлення до себе, навколишнього світу і творів мистецтва.

Для успішної підготовки вчителів початкових класів до навчальних планів педагогічних факультетів гуманітарних університетів включено навчальний предмет „Образотворче мистецтво з методикою викладання”. „Образотворче мистецтво з методикою викладання” належить до фундаментальних дисциплін, які формують професійні якості майбутніх педагогів початкових класів.

Образотворче мистецтво з методикою викладання” як навчальна дисципліна має на меті формування основ професійно-педагогічної свідомості вчителя початкових класів шляхом ознайомлення студентів педагогічних факультетів з основами образотворчої грамоти, з найефективнішими формами організації навчального процесу, найдоцільнішими методами і прийомами навчання молодших школярів на сучасному етапі розвитку школи і науки про дитячу художню творчість. У ході її досягнення реалізовуються наступні завдання:

опанування майбутніми вчителями початкових класів знаннями теорії, історії, методів наукових досліджень в галузі образотворчого мистецтва з методикою викладання;

оволодіння знаннями про цілі і засоби, плани і програми педагогічної діяльності і педагогічного спілкування, об єкти і суб єкти педагогічної взаємодії, усвідомлення професійно-значущих цінностей;

оволодіння студентами інтелектуальними та практичними вміннями вирішувати завдання викладання образотворчого мистецтва у початкових класах і сучасними вимогами до уроку та підготовки вчителя до нього;

створення основи для наступного формування творчого підходу до діяльності вчителя початкових класів у школі.

Предмет курсу: зміст, форми організації навчально-виховного процесу та методи викладання образотворчого мистецтва у початкових класах.

У курсі „Образотворче мистецтво з методикою викладання” висвітлюється мета, завдання і зміст вивчення образотворчого мистецтва в початкових класах, розкриваються засоби, методи, прийоми навчально-виховної діяльності учнів на уроках образотворчого мистецтва у початковій школі, форми організації естетичного виховання молодших школярів в позакласній, позаурочній роботі та засоби підвищення ефективності навчально-виховної роботи з образотворчого мистецтва.

Структура методики продиктована вимогами діючої програми з образотворчого мистецтва для початкової школи і сучасним розвитком науки про дитячу художню творчість. Центральне місце навчальної дисципліни „Образотворче мистецтво з методикою викладання” займають питання формування в учнів початкових класів кольорознавчих, композиційних знань, умінь і навичок, вміння передавати форму об’єктів навколишнього світу, об’єм та простір. Дані знання, вміння і навички формуються в процесі опанування різних видів образотворчої діяльності: малювання на площині, декоративно-прикладної діяльності, аплікації, ліплення, художнього конструювання з паперу.

Учитель початкових класів повинен досконало володіти основами грамоти образотворчого мистецтва, знати методику її викладання. Дбайливий педагог повинен самостійно удосконалювати методику викладання образотворчого мистецтва, вивчати передовий досвід кращих учителів, цікавитися відповідною літературою, дбати про належне обладнання і високий науково-методичний рівень проведення уроків, позаурочної та позакласної роботи.





Дата публикования: 2015-01-10; Прочитано: 1729 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...