Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ПЕРЕДМОВА. Кафедра початкової освіти



МІЖНАРОДНИЙ ЕКОНОМІКО-ГУМАНІТАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ АКАДЕМІКА СТЕПАНА ДЕМ’ЯНЧУКА

ІНСТИТУТ ПЕДАГОГІЧНОЇ ОСВІТИ

Кафедра початкової освіти

О.О. КРАСОВСЬКА

ОБРАЗОТВОРЧЕ МИСТЕЦТВО

З МЕТОДИКОЮ ВИКЛАДАННЯ

У ПОЧАТКОВІЙ ШКОЛІ»

Навчально-методичний посібник

для студентів ІІІ курсу педагогічного факультету

(галузь знань 6.0101 Педагогічна освіта,

напрям підготовки 6.010102 Початкова освіта)

РІВНЕ - 2011

ПЕРЕДМОВА

Провідна роль у формуванні особистості належить учителю початкових класів, адже саме він закладає фун­даментальні основи духовності, освіченості, культури та естетичного досвіду дитини. В умовах модернізації національної системи освіти постає необхідність переос­мислити накопичену практику підготовки педагогів початкової школи, які не повною мірою використовують потенціал різних видів мистецтва.

Образотворче мистецтво є невід'ємною частиною духовного життя особистості, воно концентровано презентує навколишній світ у художньо-образній формі, акумулює в собі багатий естетичний досвід людства. На його визначальній ролі у становленні творчої особистості наголошував В.О. Сухомлинський: „Мистецтво - це час і простір, в якому живе краса людського духу. Як гімнастика випрямляє тіло, так мистецтво випрямляє душу. Пізнаючи цінності мистецтва, людина пізнає людське в людині, підносить себе до прекрасного, переживає насолоду. Пізнаючи мистецтво в собі, пізнаєш природу, життя світу, сенс життя, пізнаєш душу - талант. Вище цього щастя немає”.

Професія вчителя по­чаткових класів наближена до мистецтва, адже підготов­ка до неї потребує від студентів потужної системи знань у галузі образотворчого мистецтва та різноманітних умінь: забезпечувати естетичне сприйняття учнями творів образотворчого мистецтва, образно розповідати про його різновиди і жанри, занурювати молодших шко­лярів у світ художніх образів, організовувати худож­ню творчість дітей та ін. Проте значна частина вчителів початкових класів недостатньо готові до використання потенційних можливостей мистецтва, до залучення мис­тецьких образів в освітньо-виховну діяльність роботу з молодшими школярами.

Даний навчально-методичний посібник має на меті засвоєння майбутніми вчителями початкових класів конспекту лекцій з навчальної дисципліни „Образотворче мистецтво з методикою викладання”, вивчення основних понять та мистецтвознавчих термінів глосарію, виконання практичних та лабораторних робіт, передбачених програмою курсу; тестових завдань для самоконтролю знань за змістом лекцій, написання курсової роботи, виконання контрольних робіт, опрацювання завдань, рекомендованих для самостійної роботи студентів.

Навчальний курс „Образотворче мистецтво з методикою викладання”, який апробовано нами в системі підготовки вчителів початкових класів на педагогічному факультеті Міжнародного економіко-гуманітарного університету імені академіка Степана Дем’янчука у процесі аудиторної (читання лекцій, проведення лабораторно-практичного курсу), позааудиторної (гурток з методики образотворчого мистецтва) підго­товки, науково-дослідницької роботи, дистанційного навчання, спрямований на засвоєння прийомів мистецької підготовки з орієнтацією на розширення „поля про­фесійного використання” художніх образів і є корисним для викладачів ВНЗ, педагогів початкової школи, студентів педагогічних факультетів.

Навчальний курс „Образотворче мистецтво з методикою викладання” призначений для студентів ІІІ курсу педагогічного факультету спеціальності 6.0101 Педагогічна освіта, напрям підготовки 6.010102 Початкова освіта.





Дата публикования: 2015-01-10; Прочитано: 1717 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...